Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508339
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82679/59
Kadastrale aanduiding
Middelburg L 5094
Hofplein 9, 4331 CK te Middelburg

Omschrijving

Inleiding

Tweezijdig aangebouwd herenhuis, omstreeks 1895 in eclectische stijl gebouwd op het terrein van de in de 19de eeuw gesloopte "Oude Kerk".

Omschrijving

Drie traveeën breed woonhuis met een souterrain, een bel étage, een eerste verdieping en een dakverdieping, voorzien van een pannengedekt mansarde schilddak.

De voorgevel is uitgevoerd als gedecoreerde lijstgevel met een piedestal in zwaar gegroefd, grijsgeschilderd pleisterwerk. In de piedestal twee maal twee, bij elkaar geplaatste, getraliede souterrainramen. Een vier treden hoge natuurstenen trap leidt naar de entree. Opgaand gevelwerk opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband met pleisterwerkspeklagen en gevelhoek-accentueringen. Boven de gevelopeningen ontlastingsbogen van gele en zwarte steen, afgewisseld door pleisterwerk blokjes; de boogtrommels voorzien van plavuisjes met geometrisch patroon.

Ter hoogte van de eerste- en tweede-verdiepingvloeren pleisterwerk waterlijsten. Op de verdieping een centraal geplaatst natuurstenen balkon op natuurstenen consoles, met een smeedijzeren balustrade met sierlijk krulwerk. De gevel wordt afgesloten door zware kroonlijst op gepaard geplaatste, gesneden en van guirlandes voorziene consoles, zware architraaflijst en gekleurd, decoratief tegelwerk in het fries.

Entree voorzien van rijk gesneden houten deur met gebroken fronton en raampjes met smeedijzeren hekjes. Houten raamkozijnen met op de begane grond en de verdieping een geprofileerd kalf. Bij het balkon sobere stolpdeuren. De tweede verdieping voorzien van lage, T-type schuiframen. Achtergevel opgetrokken uit gele baksteen met rood gekleurd voegwerk en speklagen in rode basteen. Het linker geveldeel is, reeds van oorsprong, tot gootnivo uitgebouwd en voorzien van een plat dak. Naast de uitbouwbevindt zich op de begane grond een oorspronkelijke houten serre. Houtenkozijnen, grotendeels voorzien van 2x3 ruits schuiframen in laat-empire stijl. De gevel afgesloten door een zeer sobere houten gootlijst.

Het mansarde schilddak is op de bovenvlakken gedekt met gesmoorde kruispannen, op de onderdakvlakken met gesmoorde tuile du nord pannen.

Het interieur bevat nog rijke afwerkigen uit de bouwtijd in de vorm van geschilderde stucwerkplafonds, houten betimmeringen, kozijnen en deuren.

Waardering

Herenhuis van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarden als goed en betrekkelijk rijk voorbeeld van eclectische architectuur en interieurafwerking. Van ensemblewaarde als onderdeel van een architectonisch waardevolle gevelwand uit dezelfde bouwperiode.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Eclecticisme
invloeden