Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508529
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82951/45
Kadastrale aanduiding
Amsterdam K 5434
Buiksloterweg 9 B, 1031 CC te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

In 1915-1916 aan de westelijke oever van de Voorhaven van het Noord-Hollandsch Kanaal opgetrokken POLITIEPOST naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van de Dienst der Publieke Werken in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het gebouw omvatte in oorsprong een agentenkamer, een kamer voor de postcommandant, een fietsenbergplaats en twee in het midden gesitueerde arrestantenlokalen.

NB.

Achteringang en aanbouw zijn niet oorspronkelijk, doch wel in verwante trant.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond van twee in elkaar geschoven vierkanten, op bakstenen plint met horizontaal beschot gebouwde politiepost met één bouwlaag en kapverdieping onder samenstel van daken bedekt met zwarte pannen. Het gebouwtje is aan de zuidoost- en noordwestzijde ingeknikt. Op beide nokpunten elk een deels met lood beklede gemetselde schoorsteen, met elkaar verbonden door een, eveneens decoratief met lood bekleed tussenstuk, waarin luchtkanalen zijn gesitueerd ten behoeve van de zuurstofvoorziening van de arrestantenkamers. Onder de gootlijst een overkragend, langs alle zijden van het gebouwtje lopend, fries. De ingangspartij bevindt zich op de afgeschuinde Z-hoek en bestaat uit een houten bewerkte deur met aan beide zijden twee smalle diepliggende zijlichten onder overkragende lijst. De deur heeft een gekante middenstijl en verzwaarde onderzijde en smal staand deurlicht. De zijlichten zijn gevat in een verticale omlijsting op neuten. Zij-ingang in de teruggerooide ZO-gevel. Aan alle gevelzijden, alsmede daar waar de gevel is ingeknikt, bevinden zich dubbele openslaande vensters met negenruitsroedenverdeling, aan weerszijden voorzien van luiken. Het houten beschot is aan de boven- en onderzijde groen geschilderd, verder gebroken wit; de uiteinden van de delen zijn gepunt. De bovenrand rond de raamkozijnen is gekarteld. Delen van het oorspronkelijke interieur zijn nog aanwezig.

Waardering

Vroeg 20ste-eeuwse politiepost met bijbehorend interieur in landelijke variant van de Amsterdamse Scool van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook typologische waarde. Tevens van belang wegens situationele waarde wegens de met de oorspronkelijke functie verbonden ligging nabij de voorhaven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Politiebureau

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Publieke Werken ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur