Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508645
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82851/151
Kadastrale aanduiding
Steenwijk K 108
Oldemarktseweg 94 A, 8341 SH te Steenwijkerwold

Omschrijving

Inleiding

Tweede helft 19de-eeuws baarhuisje, gelegen op de door een haag omringde en via 19de-eeuwse ijzeren toegangshekken tussen bakstenen hekpijlers toegankelijke Algemene Begraafplaats die is gelegen rondom de uit de 15de eeuw daterende Hervormde kerk (monumentnummer 34606) in het oudste gedeelte van Steenwijkerwold, dat vroeger Thij heette. De grafmonumenten zijn van lokaal/regionaal belang en voor de bescherming van rijkswege derhalve van ondergeschikt belang.

Omschrijving Het baarhuisje heeft bakstenen gevels met een uitgemetselde plint onder een met gegolfde Friese pannen gedekt zadeldak. In de voorste kopgevel bevindt zich een getoogde dubbele deur met aan weerszijden een rond venster met gietijzeren rooster. Boven de entree loopt een getoogde, uitgemetselde rand die is verbonden met de hoeklisenen. In de zijgevels zitten twee gietijzeren roosvensters tussen lisenen. De achtergevel heeft een ronde gevelopening met gietijzeren rooster in de geveltop.

Waardering

Het karakteristieke baarhuisje en de toegangshekken maken integraal deel uit van de overigens veel oudere kerk en het omringende kerkhof. Derhalve en vanwege de functie heeft het zowel ensemble- als cultuur-historische waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden