Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508721
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/149
Kadastrale aanduiding
Meppel C 4520
Stationsweg 70, 7941 HG te Meppel

Omschrijving

Inleiding

STATION der derde klasse gebouwd in 1866-1867 in opdracht van de Staatsspoorwegen en vermoedelijk ontworpen door bouw- en werktuigbouwkunige K.H. van Brederode in de stijl van het Waterstaatsclassicisme. Het bestek (met nummer 271) werd uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandsche Zaken, afdeling Waterstaat. In de hal van het station een gevelsteen: "De eerste steen is gelegd den 4n juny 1867 door den heer A.Th. Hosteyn burgemeester van Meppel". Daaronder een steen: "1982 renovatie station Meppel". Bij die renovatie zijn vooral interne wijzigingen uitgevoerd. De bescherming omvat het station met de aangebouwde perron-overkapping aan de oostzijde.

Omschrijving

Sation aan doorgaande spoorlijn bestaande uit een hoge middenrisaliet versierd met pilasters, kroonlijst en een fronton (oorspronkelijk versierd) waarin een uurwerk is geplaatst. Aan weerszijden van de risaliet staat een lage vleugel met hoekpilasters. Het middenstuk heeft achter het fronton een flauw hellend zadeldak, de beide zijvleugels hebben een met pannen bedekt zadeldak evenwijdig aan het spoor. Gevelopbouw met natuurstenen plint, gepleisterde gevels, venster- en deuropeningen met gebogen bovendorpels. Aan de oostzijde een aangebouwde perronoverkapping die rust op tien achtkantige gietijzeren, op klassieke orde geinspireerde, kolommen die aan bovenzijde uitlopen in aangeklonken sierstukken.

Waardering

Het station Meppel is van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke infrastructurele ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het ontwerp. Van stedebouwkundig belang vanwege de dominante ligging aan het uiteinde van de Stationsstraat (onderdeel van een waardevol stadsgezicht.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Stationsgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1866
1867
exact
verbouwing
1982
1982
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Waterstaatsstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Brederode, K.H. van ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur