Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509307
Complexnummer
509303 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82766/186
Kadastrale aanduiding
Blaricum B 3799
Blaricum B 3800
Bij Eemnesserweg 37, 1261 HH te Blaricum

Omschrijving

Inleiding

ERFSCHEIDING, gemetseld in 1925 naar het ontwerp van Th. Rueter. De erfscheiding bevindt zich langs de weg, in het verlengde van de oostgevel van het bijgebouw (garage en woning) en in de zuidoosthoek tussen landhuis en bijgebouw.

Omschrijving

De erfscheiding is in rode steen gemetseld. De toegang tot het terrein bevindt zich aan de zuidwestzijde.

Het lage muurtje met ezelsrug en op regelmatige afstand uitgemetselde delen aan de linkerzijde langs de weg sluit aan op een vierkante pilaar. Aan de rechterzijde is een ijzeren spijlenhek op plint gevat tussen twee vierkante pilaren. In gebogen vorm leiden iets hogere muurdelen op uitgemetselde plint en met overkragende ezelsrug naar hoge pilaren waarop een lantaarn is bevestigd. Aan de rechterzijde staat de ijzeren afsluitboom, bevestigd met ijzeren beslag aan een paal.

Aan de zuidoostzijde is een ijzeren hek met twee vleugels met spijlen en krulmotieven gevat tussen hoge pilaren. Aan de linker pilaar is een in natuursteen gehouwen vrouwenborstbeeld op hoge sokkel geplaatst, aan de rechter pilaar een mannenborstbeeld op hoge sokkel, als ware het pilasters. Aan de linker pilaar sluit een muur aan met openingen die boogvormig aansluit aan de oostgevel van het bijgebouw, aan de rechter pilaar sluit een hoge muur aan tussen pilaren op regelmatige afstand. In de zuidoosthoek tussen landhuis en bijgebouw keren de motieven terug. Noord-zuid, evenwijdig aan de westgevel van het bijgebouw, loopt een laag muurtje met rechte bovenzijde omhooggaand tegen een pilaar aan. Oost-west, evenwijdig aan de zuidgevel van het landhuis sluit een muurtje met openingen aan aan een pilaar, noord-zuid gericht sluit aan deze pilaar een kort omhoog gaand muurtje aan.

Waardering

De erfscheiding is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het gaaf bewaard gebleven complex "Eemnesserweg 37", bestaande uit landhuis met bijgebouw, voormalige paardenstal en erfscheiding, in de Gooise landhuisstijl, ontworpen en verbouwd door Th. Rueter, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509303. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rueter, Th. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur