Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509352
Complexnummer
509351 - Batterij Den Hoorn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82717/197
Kadastrale aanduiding
Texel G 634
Witteweg 30, 1797 RS te Den Hoorn

Omschrijving

Inleiding

Voormalige COMMANDOPOST, deel uitmakend van de in 1938-1939 gebouwde "Batterij Den Hoorn" op Texel. De commandopost vormde de centrale vuurleiding van de kustbatterij. De resultaten van de metingen werden aldaar geco"rdineerd tot een bevel voor drie geschuteenheden.

Omschrijving

Commandopost, uitgevoerd in gewapend beton, op zeshoekig grondplan (een oost-westgerichte rechthoek met twee afgeschuinde hoeken aan de oostzijde). Het gebouw meet een grootste lengte van 10.65 m, breedte van 8.00 m en hoogte van 3.55 m (inclusief funderingsplaat). De bovendekking bestaat uit een plaat gewapend beton ter dikte van 0.80 m.

De ingang bevindt zich aan de oostzijde. Deze ingang geeft toegang tot een L-vormige gang, die aansluiting geeft op links twee ruimtes en rechts één ruimte ten behoeve van onder andere telefooncentrale en waarnemingstoestel. In het verlengde van de gang bevindt zich de observatieruimte met rondom een kijksleuf voor de vuurleiding. In de observatieruimte stond oorspronkelijk een grote afstandmeter met kijkerbasis opgesteld, en konden telefonisch berichten worden ontvangen en doorgegeven.

Aan de frontzijde (W) heeft het gebouw een wanddikte van 1.00 m.

De overige wanden (N, Z en O) hebben een dikte van 0.75 m. De noord- en zuidzijde van het gebouw zijn blind.

Waardering

De commandopost is van algemeen belang uit militair- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het militaire verdedigingswerk "Batterij Den Hoorn" en als voorbeeld van een zware gewapend betonconstructie uit de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509351. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bomvrij militair object Commandopost

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing