Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509353
Complexnummer
509351 - Batterij Den Hoorn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82717/190
Kadastrale aanduiding
Texel G 634
Texel G 548
Den Hoorn, De Bollekamer, Oudeweg, De Bollekamer, Rommelpot, Buitengbied

Omschrijving

Inleiding

Voormalige GESCHUTOPSTELLING MET MUNITIEDEPOT, munitielift en afwachtingsruimte voor manschappen, deel uitmakend van de in 1938-1939 gebouwde Batterij Den Hoorn op Texel.

Het gebouw is gelegen in het natuurgebied De Bollekamer, juist voor de binnenste duinrij. Het gebouw is identiek aan twee andere geschutopstellingen; de drie gebouwen liggen op ongeveer 75 m afstand van elkaar en in elkaars verlengde. De gebouwen bevinden zich grotendeels onder het duinzand.

Omschrijving

Gebouw op rechthoekig grondplan, uitgevoerd in gewapend beton. Het gebouw meet als grootste lengte 9.90 m, breedte 8.20 m en hoogte (inclusief funderingsplaat en exclusief opbouw munitieschacht) 4.90 m. Het gebouw heeft een wanddikte van 1.00 m.

De bovendekking bestaat uit een plaat van 2.00 m gewapend beton. Op de bovendekking was aan de frontzijde (west) oorspronkelijk een 15L35 kanon gemonteerd voor het geven van indirect vuur naar zeedoelen. Op het oostelijk deel van de bovendekking bevinden zich de ingangen tot het gebouw, een klimkoker en een liftschacht voor munitie die ongeveer 1.50 m boven de bovendekking uitsteekt. Door de liftschacht is tevens een spreekbuisverbinding aangebracht.

De zijmuren (N,O,Z en W) zijn blind.

In het interieur bevinden zich twee grotere ruimtes, één voor munitie-opslag en één logieslokaal, en vier kleine ruimtes: de klimkoker, de liftschacht, de ruimte bij de liftschacht (liftlokaal) en een buizenbergplaats.

Waardering

De geschutopstelling met munitiedepot is van algemeen belang wegens militair- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het militaire verdedigingswerk "Batterij Den Hoorn" en als voorbeeld van een zware gewapend betonconstructie uit de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509351. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Munitiedepot
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen Geschutopstelling

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing