Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509692
Complexnummer
509690 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/107
Kadastrale aanduiding
Hulst B 2050
Bij Zoutestraat 45, 4561 XA te Hulst

Omschrijving

Inleiding

In het als gebied A omschreven gedeelte van het beschermde deel van de Rooms-katholieke begraafplaats gelegen grafmonument. Het monument staat centraal aan het meest oostelijke pad van de begraafplaats. Het werd in eclectisch-classicistische trant vervaardigd door H. Dubois te Gent voor het familiegraf van de familie Van Waesberghe. Het monument is waarschijnlijk direct na de in gebruike name van de begraafplaats omstreeks 1870 geplaatst.

Omschrijving

Zware vierkante hardstenen sokkel voorzien van marmeren tableaus met inscriptie. De sokkel met pilasterachtige hoekdecoraties wordt vierzijdig afgesloten door frontonachtige elementen en hoekpilonen. Op de sokkel een vierkante, obeliskachtige zuil bekroond door een vaas. Het grafmonument is voorzien van een omheining in de vorm van natuurstenen palen op een plint met daartussen een smeedijzeren ketting.

Waardering

Grafmonument van algemeen belang vanwege het bijzonder monumentale karakter en als zodanig van grote ensemblewaarde voor het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509690. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Eclecticisme
invloeden