Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509760
Complexnummer
509757 - Dennenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/70
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg C 914
Bij Engweg 34, 3972 JH te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Onderdeel 3:

Omschrijving

Een aan het begin van de oprijlaan geplaatst INRIJHEK, bestaand uit twee gemetselde hekpijlers op natuurstenen sokkel. De pijlers zijn voorzien van een bepleisterde band en worden bekroond door een tentdakvormige, natuurstenen dekplaat. Onder de dekplaat is een band aangebracht, waarin links `DENNEN' en rechts `BURG' is gegraveerd.

Het dubbele, smeedijzeren spijlenhek heeft enige krul- en cirkelmotieven ter versiering gekregen.

Omschrijving

Ter hoogte van het landhuis is ter rechterzijde van de oprijlaan een tweede INRIJHEK geplaatst, dat toegang geeft tot het terrein dat in de directe omgeving van het landhuis ligt. De pijlers zijn geheel in natuursteen uitgehouwen en stammen aan de hand van stijlinvloeden vermoedelijk uit de eerste decennium van de twintigste eeuw. Het is aannemelijk dat deze pijlers geplaatst zijn direct na de uitbreiding van het landhuis door Posthumes Meyjes in 1905. De pijlers zijn aan de oprijlaanzijde voorzien van spaarvelden waarin een abstracte, symmetrische versiering is uitgehouwen. De hoeken van de pijlers zijn ter hoogte van het spaarveld deels afgevlakt. Boven genoemde spaarveld is in de linker pijler `DENNEN' en in de rechter `BURG' uitgehouwen. Het dubbele, smeedijzeren spijlenhek verhoogd zich naar het midden toe en heeft eenvoudige versieringen gekregen.

Aan de buitenzijde van de pijler is een zijhek bevestigd, dat een halfronde krulvorm heeft gekregen. De spijlen zijn in dit zijhek straalsgewijs aangebracht.

Waardering

De twee inrijhekken op de buitenplaats Dennenburg zijn van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype, alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van een buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509757. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1) hekwerk met pijlers (twee maal)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1889
1889
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing