Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509846
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/28
Kadastrale aanduiding
Zwolle G 9876
Burgemeester van Roijensingel 4, 8011 CS te Zwolle

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaand HERENHUIS ontworpen in de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en toevoegingen in Art Nouveaustijl, door architecten W. en F.C. Koch en gebouwd in de periode 1872-1873, in opdracht van Graaf H.O. van Limburg Stirum.

Het herenhuis staat beeldbepalend aan de Burgemeester van Roijensingel aan de stadsgracht in het beschermd stadsgezicht van Zwolle. Ten tijde van de bouw van het huis vormde de Burgemeester van Roijensingel (toen Klein Weezenland) de groene buitengrens van Zwolle. Rijke inwoners van Zwolle, veelal kooplieden, en leden van de adel lieten daar buitenhuizen met grote tuinen bouwen. De indeling en enkele interieur-onderdelen van het herenhuis zijn bewaard gebleven. De tuin is afgescheiden door een ijzeren sierhek.

Aan de achterkant en voorkant zijn dakkapellen toegevoegd die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Het herenhuis is opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond over een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen en een overstekende goot. De gevels zijn gepleisterd boven een hardstenen plint.

De gevels zijn geleed door getoogde vensters op de begane grond en rechtgesloten vensters op de verdieping. Op centrale plaatsen zijn ook vensters onder rondbogen geplaatst. De T-vensters en vensters met bovenlichten zijn voorzien van kuifornamenten en gestucte profiellijsten rond de bovenlichten.

De symmetrische voorgevel (O) beslaat drie traveeën. Onder de vensters zijn casementen aangebracht. De middentravee risaleert over drie bouwlagen, waardoor de gevel boven de goot uitsteekt. In het risaliet zijn de vensters gekoppeld en hebben de profiellijsten een zwaarder accent en grotere kuiven gekregen. Tussen de voorgevel en rechter zijgevel (N) één vensteras in een afgesnoten hoek.

De rechter zijgevel is drie traveeën breed. De ingang bevindt zich in de middentravee in een portiek boven een trap van zes treden. Ervoor steunt het glazen dakje van de luifel op gestileerde Art Nouveau elementen en ijzeren kolommetjes. Daarboven een tweelicht met rondbogen. De achtergevel (W) is eenvoudiger gedecoreerd; de profiellijsten rond de bovenlichten en de kuiven ontbreken. Het rechter deel van de gevel risaleert. Voor het risaliet is een veranda geplaatst. Op de ijzeren kolommetjes van de veranda steunt een balkon. Zowel de veranda als het balkon zijn voorzien van balustrades met ijzeren balusters. Aan de bovenzijde tussen de ijzeren kolommetjes siersmeedwerk. Onder de veranda bevinden zich de souterrainvensters van de keuken. In de linker zijgevel (Z) is voor de rechter travee, van de drie, een vijfzijdige erker geplaatst met daarop een balkon met standvinken en een tentdakje met een opengewerkte sierlijst. Ook hier weer een balustrade met balusters. In het dakvlak boven de zijgevel een dakkapel met een hijsbalk.

In het huis zijn onder meer enkele stucplafonds, marmeren schouwen, de trap en de keuken in het souterrain bewaard gebleven. Op de eerste verdieping is de indeling gehandhaafd bestaande uit een gang met onder andere een driedelige kamer-en-suite over de breedte aan de voorzijde.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en Art Nouveau

- als herenhuis in de toenmalige uitbreiding van Zwolle in het groene gebied tussen station en stad

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de singel binnen het beschermd stadsgezicht van Zwolle

- vanwege de gaafheid van het exterieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1872
1873
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Eclecticisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Koch, F.C. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur
Koch, W. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur