Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509990
Complexnummer
509989 - Arbeiderswoningen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82829/121
Kadastrale aanduiding
Callantsoog D 2068
Abbestede 1, 1759 NC te Callantsoog

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand is gesitueerd nabij het buurtschap Abbestede. In de zuidwestgevel is in de tweede helft van de 20ste eeuw een nieuwe pui met een deur en twee vensters gezet, waarbij de buitendeur van de oude pui is hergebruikt.

N.B. De aanbouw aan de oostzijde valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde arbeiderswoning, bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt dak. Op de nok zijn vorstpannen aangebracht. De noklijn wordt doorsneden door een vierkanten schoorsteen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Abbestederweg. Aan de noordwestzijde bevindt zich over de gehele lengte van de gevel een lage wand onder een aankapping, gedekt met Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in baksteen, voorzien van een pleisterlaag.

Aan de voorzijde (NW) bevindt zich de lage wand onder de aankapping. De wand was in oorsprong blind.

De linkerzijgevel (NO) bevat op de begane grond over de gehele breedte van de kopgevel een (niet beschermde) aanbouw onder lessenaarsdak. De topgevel is voorzien van verticaal beschot en heeft een klein vierkanten houten venster. De gevel wordt afgesloten door windveren en riet.

De achtergevel (ZO) heeft twee oorspronkelijke vensterassen die een rechthoekig houten T-venster met schuifraam bevatten. De vensters zijn voorzien van luiken en hebben houten lekdorpels.

De rechterzijgevel (ZW) bevat op de begane grond een pui met twee rechthoekige houten vierruits-vensters en een rechthoekige paneeldeur, deels met glas. De topgevel is voorzien van verticaal beschot en bevat een rechthoekig houten venster. De topgevel wordt afgesloten door windveren en riet.

Het interieur is nog gedeeltelijk intact en bevat onder andere de oorspronkelijke plafondbalken en twee bedsteden.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen in het nollengebied van Callantsoog. Daarnaast is het pand van belang als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw op het Noordhollandse platteland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509989. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Landarbeiderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden