Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510029
Complexnummer
510030 - Horn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82802/56
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Horn D 1538
Kasteelstraat 6, 6085 BH te Horn

Omschrijving

Omschrijving

KASTEEL op -eertijds- omgracht opgehoogd terrein, bestaande uit een haakvormig woongedeelte in het zuidoosten, waarop een ringmuur aansluit met twee (oorspronkelijk vier) rond uitgebouwde hoektorens, midden XIII-XV e.v.; gewijzigd XVIII en XIX. Gerestaureerd in 1954-1957 na de brand van 1948. Het complex omsluit een min of meer eivormige binnenplaats; in de lange zuidvleugel, XIV, de grote zaal, die twee verdiepingen omvat; in de oostvleugel de inrijpoort met hardstenen omlijsting, XV; iets zuidelijker in de oostgevel is de oorspronkelijke ingang herkenbaar (XIII). Onderste deel van ringmuur in baksteen, daarboven mergel; de onderste rij spaarbogen zijn rond het midden van de 19e eeuw geopend en voorzien van neogotische balustrades in zandsteen; daken alle gedekt met grijze leisteen. Van de zuidwestelijke toren resteren de funderingen en een klein deel opgaand werk. Meerruitsvensters.

Waardering

KASTEEL van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectuur en de oorspronkelijke plattegrond - vanwege het grote aantal bouwkundige onderdelen uit de 13e eeuw - vanwege de markante ligging in relatie tot het dorp en het Maasdallandschap

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510030. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing