Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510171
Complexnummer
510169 - Rechteren
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82847/47
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Dalfsen E 3539
Rechterensedijk 3, 7722 HB te Dalfsen

Omschrijving

Onderdeel 1

Omschrijving

KASTEEL Rechteren is het enig bewaard gebleven middeleeuwse kasteel van de provincie Overijssel. De middeleeuwse woonvleugel dagtekent in opzet uit het begin van de 16de eeuw. De ingangspartij met twee vooruitspringende vleugels werd in 1726 voltooid. De onderkelderde onderbouw met koepelgewelf van de forse toren aan de noordzijde dagtekent waarschijnlijk uit de eerste helft van de 14de eeuw en is in 1633-1634 verhoogd; achtkante spits met peervormige bekroning (leidekking). Fors bakstenen hoofdgebouw met aan achterzijde woonvleugel uit omstreeks 1505 op hoge kelderverdieping, twee hoge bouwlagen onder met leien gedekt zadeldak tussen schoudergevels; kruisramen (omstreeks 1900) onder ontlastingsbogen, waarin schelpmotieven. Aan de voorpleinzijde is in 1726 een ingangspartij gebouwd met twee vooruitspringende vleugels van twee verdiepingen onder mansardekappen met leidekking; de gevels geleed door lisenen; aansluitend aan de linkervleugel de hoge ronde toren. Boven het middenvenster van de ingangspartij het jaartal MDCCXXVI (1726). Boven de voordeur het gekroonde alliantiewapen Van Rechteren en Von Limpurg-Speckfeld geflankeerd door twee griffioenen; boven de middenrisaliet een klok waarboven een natuurstenen fronton met het wapen Van Rechteren Limpurg, geflankeerd door twee vrouwelijke deugden: Justitia met zwaard en weegschaal links en Fortitudo met zuil rechts. In het klokkentorentje met koepeldak een klok uit 1516 door Henricus de Tremonia. De hoeken van de zijvleugels zijn versierd met beelden, de Vier Jaargetijden voorstellende. Inwendig een vestibule over de volle breedte van de voorgevel met witte marmeren vloertegels en plint (omstreeks 1865). Witte Salon aan de westkant met snijwerk in Rococo stijl door A. Roodenburgh. Hij vervaardigde eveneens het snijwerk in Lodewijk XIV trant en de schouw in de Rose Salon, thans Witte Kamer. Stucplafond uit de 18de eeuw. In de Zaal dateren enige onderdelen van het stucplafond uit 1696 met de alliantiewapens van Johan Zeger van Rechteren en Agnes Sophia van Raesfelt. Betimmeringen van omstreeks 1900. Eetzaal met bovendeurstukken met mythologische taferelen van Hendrik ten Oever uit 1698. De historiserende verbouwing uit omstreeks 1860 door L.H. Eberson werd na de restauratie van 1953-1957 ongedaan gemaakt.

Waardering

Het KASTEEL Rechteren, behorend tot de historische buitenplaats Rechteren, is van algemeen cultuurhistorisch architectonisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de verschillende bouwfasen vanaf de 14de tot en met de 20ste eeuw die elk hun eigen waarde hebben;

- wegens de plaats die het kasteel inneemt in de regionale geschiedenis;

- wegens de indeling en uitmonstering van het interieur;

- wegens een aantal met name genoemde interieuronderdelen;

- wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510169. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1590
1599
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing