Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510244
Complexnummer
510243 - Molenbosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82744/98
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Zeist E 2235
Driebergseweg 7, 3708 JA te Zeist

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

Het LANDHUIS Molenbosch is gebouwd op een plaatselijk verhoogd terrein, gevormd door aarde die vrijkwam bij het graven van de slingervijver. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en is twee bouwlagen hoog onder een met schubleien in rijndekking gedekt afgeplat schilddak, waarop een dichte balustrade is geplaatst. Achter de balustrade bevindt zich een daklicht dat de trappenhal belicht. Alle gevelzijden zijn voorzien van een plint. De voorgevel aan de zuidwestzijde is vijf vensterassen breed. In het midden van de gevel bevindt zich in de eerste bouwlaag een inpandig portiek annex ingangspartij van drie vensterassen breed waarin hoge dubbele, drielichts stolpdeuren met bovenlichten zijn geplaatst. Aan weerszijden van de vensters is een pilaster met vlakke schacht aangebracht. In de zijwanden van de portiek bevinden zich rechthoekige, blinde nissen met rocaille cartouches. In het plafond van de portiek zijn drie verdiept liggende vlakken, waarin een rozet is gezet. De architraaf van de portiek wordt door twee gecanneleerde dorische zuilen gedragen. Aan weerszijden van de portiek bevindt zich een dubbel stolpraam met bovenlicht. In de bovendorpels van de vensters in de eerste bouwlaag zijn bladmotieven aangebracht. In de tweede bouwlaag zijn in totaal vijf vensters met zesruits-schuiframen aangebracht. De vensters hebben een houten geprofileerde omlijsting. De gevel is verrijkt met gekoppelde pilasters over twee bouwlagen (kolossale orde) die naast de portiek en op de hoeken van de gevel aangebracht zijn. Naast de vensters zijn muurdammen in schoon metselwerk (kruisverband) uitgevoerd, die in de eerste bouwlaag met een natuurstenen kapiteel ter hoogte van de bovendorpels worden afgesloten. Deze kapitelen steunen een omgaande platte cordonlijst. Ter hoogte van de onderdorpels van de vensters in de tweede bouwlaag is een tweede cordonlijst aangebracht. De gevel is met een brede geprofileerde kroonlijst afgesloten, die door de hierboven genoemde kolossale pilasters gedragen wordt. De achtergevel, aan de noordoost zijde, is wat de indeling en vensters betreft conform de voorgevel. Doordat het terrein hier lager is dan aan de voorzijde is het souterrain zichtbaar. De gevel van het souterrain onder de gekoppelde zuilen bepleisterd en fungeert als basement. Tussen de basementen bevindt zich een drielichtsvenster met muurdammen. Vóór de drie middelste vensterassen is een houten veranda onder een plat dak aangebouwd. De vloer van de veranda bevindt zich tussen de kelderverdieping en de eerste bouwlaag. De opbouw van de veranda kenmerkt zich door opengewerkte houten pijlers, waarin latjes in ruitvorm zijn aangebracht. De pijlers ondersteunen twee halve, eveneens met latjes opengewerkte rondbogen die elkaar in het midden treffen. De zwikken zijn met ajourwerk versierd. Hierboven is een houten geprofileerde kroonlijst gezet. Onder de veranda bevindt zich de ingang tot de kelderverdieping.

De zijgevels hebben een identieke opbouw als de voor- en achtergevel: vijf vensterassen breed met in de eerste bouwlaag vensters waarin hoog opgaande, dubbele stolpramen met bovenlichten zijn gezet. In de tweede bouwlaag bevinden zich vensters met schuiframen, conform de vensters in de voorgevel. Tussen de eerste en tweede as en de vierde en vijfde as is een enkele pilaster over twee bouwlagen geplaatst. De plattegrondindeling is nog oorspronkelijk. Achter de inpandige portiek bevindt zich de vestibule die toegang geeft tot de centrale hal met trappenhuis. De hal is rijk gedetailleerd met marmeren deuromlijstingen, stucwerk in het plafond met rozetmotieven, voluutconsoles en pilasters in neo-classicistische stijl. De eerste verdieping heeft een ruime traphal met detailleringen conform de hal op de begane grond. Op de zolderverdieping zijn de zware, grenen balkconstructies van het dak zichtbaar. Hier bevinden zich nog drie voormalige dienstbodenkamertjes compleet met bedstede.

Waardering complexonderdeel 1

Het landhuis is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf en rijk gedetailleerde landhuis, zowel wat betreft het exterieur als het interieur in neo-classicistische stijl en als onderdeel in het oeuvre van J.D. Zocher jr., alsmede van cultuurhistorische waarde en ensemble waarde als onderdeel van de buitenplaats Molenbosch.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510243. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1837
1837
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zocher, J.D. jr. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur