Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510245
Complexnummer
510243 - Molenbosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82744/81
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Zeist E 2235
Bij Driebergseweg 7, 3708 JA te Zeist

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

Houten TUINPRIEEL van één bouwlaag op zeshoekige plattegrond, bestaande uit een met panelen dichtgezette achterzijde en opengewerkte zijgevels en voorgevel. Het met bitumen gedekte tentdak heeft een overstek dat aan de voor- en zijgevels door vier houten stijlen met eenvoudige kapiteel-beëindiging ondersteund wordt. Hiertussen is een met ajourwerk verfraaid hekwerk met vier hekpijlers gezet. Deze hekpijlers hebben een beëindiging conform de dragende pijlers. De open voorzijde heeft onder de nok een niet dragende middenstijl,waarop een console met ajourwerk is gezet. Deze middenstijl is aan de onderzijde afgewerkt conform de hekpijlers en de dragende pijlers. Tussen de hoekstijlen en de middenstijl zijn twee diagonaal geplaatste regels gezet,waartussen ajourwerk is bevestigd. Deze oplossing is ook in de zijgevels toegepast.

Het prieeltje heeft een gemetselde vloer,waarop een houten tafel is geplaatst. Tegen de panelen van de achterwand is een eenvoudige houten bank op schoren vastgezet. De tafel is van ondergeschikt belang en valt derhalve buiten de bescherming.

Waardering complexonderdeel 2

Het tuinprieel is van architectuurhistorische waarde vanwege detaillering en bouwtype alsmede van ensemble waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats Molenbosch.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510243. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen tuinprieel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing