Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510247
Complexnummer
510243 - Molenbosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82743/109
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Zeist E 2433
Driebergseweg 7 B, 3708 JA te Zeist

Omschrijving

Omschrijving

Langs de oprijlaan gelegen KOETSHUIS van anderhalve bouwlaag onder afgeplat zadeldak met wolfeind, met de nok haaks op de oprijlaan. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Alle vensters, met uitzondering van de stalvensters in de zijgevels, hebben licht getoogde strekken. De voorgevel, aan de zuidwestzijde, is twee assen breed waarin twee grote dubbele koetsdeuren zijn geplaatst. Boven de deuren is een houten geprofileerde kroonlijst aangebracht. In de halve bouwlaag hierboven bevinden zich drie vensters met schuiframen, waarvan de middelste iets hoger is. De deels afgeplatte gevel wordt met een geprofileerde kroonlijst afgesloten. Op de hoeken zijn natuurstenen dekplaten gezet. De achtergevel is geheel blind met uitzondering van een venster op de halve verdieping. De rechter zijgevel is vijf vensterassen breed, waarin vier rondboogvormige stalvensters zijn gezet met gelijkvormige strekken. Op de tweede as van links bevindt zich een deur met rondboogvormig bovenlicht. De linker zijgevel heeft een gelijk aantal vensterassen, maar is anders ingedeeld. Op de derde as van links bevindt zich een deur met een dichtgemetseld rondboogvormig bovenlicht. Rechts hiervan is een dichtgemetseld stalvenster geplaatst, waarnaast een stalvenster is gezet conform de overige stalvensters. Geheel links bevinden zzicht twee identieke stalvensters. In de dakschilden zijn een aantal moderne dakkapellen onder plat geplaatst, die van ondergeschikt belang zijn en bijgevolg buiten de bescherming vallen.

Waardering

Het koetshuis is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de buitenplaats Molenbosch.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510243. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1845
1855
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing