Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510804
Complexnummer
510803 - Ernstheem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82783/150
Kadastrale aanduiding
Winsum G 679
Eenrumerweg 51, 9951 TX te Winsum

Omschrijving

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een voorhuis met hals en hoofdschuur, en een aangebouwde bijschuur. Het deels onderkelderde VOORHUIS is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen op een donker bakstenen trasraam. Het heeft een schilddak gedekt met zwarte Friese golfpan en twee schoorstenen op de nok. Gepleisterde gevelbanden en een kroonlijst sieren de gevels. T-vensters onder een segmentboog van donkere baksteen met gepleisterde sluit-en aanzetstenen, en een gepleisterde gedecoreerde boogtrommel, geleden de gevels. De beide zijgevels hebben drie en de voorgevel vier vensters. In de zijgevel op het noordoosten bevindt zich onder elk venster een keldervenster met rollaag van donkere baksteen en een horizontaal geplaatst diefijzer.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (noordwestkant) in het midden van de gevel en wordt geflankeerd door twee gemetselde pilasters met gepleisterde velden. Dezelfde "omlijsting" benadrukt de middelste vensters van de zijgevels. De entree bestaat uit een dubbele houten paneeldeur met twee rondbooglichten onder een bovenlicht met beschilderd glas-in-lood motief. De deur bevindt zich in een portiek met segmentboog en gemetselde wanden met gepeisterde velden. In de rechterwand een gevelsteen met bouwjaar en opdrachtgevers: G. Huizinga, wed. J. Faber en L.K. Faber, Jz., 1903. Een twee treden hoge gepleiserde stoep met decoratieve cementtegels in het bordes, verleent de toegang. In het dakvlak boven de entree bevindt zich een houten dakkapel met twee zesruits vensters.

De van oorsprong blinde achtergevel heeft een nieuw venster gekregen.

De HALS die het voorhuis met de schuur verbindt is opgetrokken in dezelfde baksteen als het voorhuis en heeft een kap met kroonlijst en één schoorsteen en is gedekt met een zwarte Friese golfpan. Aan de noordoostzijde bevindt zich een deur met drieruits deurlicht en een bovenlicht onder een getoogde strek van donkere baksteen. Links ervan een T-venster onder een getoogde strek met ernaast een klein w.c.venster. De zuidwestgevel van de hals heeft een (nieuwe) deur onder een bovenlicht met getoogde strek en twee T-vensters, eveneens met getoogde strek.

De evenwijdig aan elkaar geplaatste HOOFD- en BIJSCHUUR zijn beide opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere steen en hebben een wolfdak gedekt met golfplaat met een pannenrij boven de kroonlijst. Houten uileborden met een driehoekig ruitje sieren de nokeinden. Beide schuren zijn aan de achterzijde met elkaar verbonden door een gemetseld muurtje.

De venster- en deurindeling van de schuren is aan de achterzijde spiegelbeeldig. Elke schuur heeft hoge dubbele deeldeuren en twee keer een dubbele staldeur, alle met een bovenlicht met ijzeren decoratieve roedenverdeling onder een ellipsboog van donkere steen met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. In de sluitsteen van de meest rechts gelegen staldeur van de hoofdschuur staat: gebouwd 1903, en in die van de middelste van de bijschuur: gebouwd 1924, met in de aanzetstenen de initialen: L.K.F. en L.S. (Luitje K. Faber en Louwke Smit). Tussen de deuren bevinden zich in elke gevel vier getoogde vensters en in de topgevels vier getoogde zaadvensters, alle met gietijzeren roedenverdeling onder een rollaag van donkere baksteen. Het achtererf is geplaveid met keitjes.

De noordoostgevel van de hoofdschuur is grotendeels blind met alleen aan de rechterzijde drie halve getoogde vensters met gietijzeren roedenverdeling. De noordwestgevel heeft aan de linkerkant twee kleine zesruits vensters en één groot zesruits venster, alle onder een getoogde strek van donkere baksteen. Aan de rechterkant een T-venster, een deur met bovenlicht onder een getoogde strek en een dubbel keldervenster onder een rollaag.

De zuidwestgevel van de bijschuur is op een getoogd gietijzeren halfvenster na geheel blind, terwijl de noord-westgevel wordt geleed door twee houten deuren met bovenlicht en vijf zesruits vensters, alle onder een getoogde strek. Het dakvlak is aan deze zijde geheel gedekt met een zwarte geglazuurde Hollandse pan.

De indeling van het INTERIEUR van voorhuis en schuren is nog redelijk intact. De schuren hebben een indeling in zes vakken en een houten sporenkap met gebintstijlen die op een bakstenen plint rusten. Vermeldenswaard is ook het restant van de paardetred in de karnkamer.

Waardering

Dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een dwarshuistype uit het begin van deze eeuw in een aan het eclectisisme verwante bouwstijl

- vanwege de zorgvuldige detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur

- vanwege de bijzondere ruimtelijk-visuele relatie met de ernaast gelegen monumentale boerderij

- vanwege de zeer fraaie ligging, met gracht en singel aan de weg tussen Baflo en Eenrum

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510803. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
exact
verbouwing
1924
1924
exact
bijschuur

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Eclecticisme
invloeden