Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510824
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82783/195
Kadastrale aanduiding
Winsum E 2812
Regnerus Praediniusstraat 2, 9951 CB te Winsum

Omschrijving

Inleiding

Voormalig openbaar lagere SCHOOLGEBOUW, gebouwd in 1882 door architect H. Wind uit Onderdendam in een Eclectische bouwtrant. Het gebouw staat midden in het dorp met aan de voorzijde een plein en aan de achterzijde een parkeerplaats (voorheen een ommuurd schoolplein). De school had oorspronkelijk zeven lokalen, waarvan twee op de eerste verdieping. In 1964 is de school gesloten. Het gebouw wordt van de straat gescheiden door een klinkerpad met stoeppaaltjes.

Omschrijving

Voormalig SCHOOLGEBOUW opgetrokken in rood-bruine baksteen op een gepleisterd trasraam. Het symmetrisch opgezette pand bestaat uit een hoofdgebouw van twee bouwlagen hoog met aan weerszijden een zijvleugel van een bouwlaag hoog. Aan beide vleugels zit een aankapping. De bouwdelen hebben een zadeldak, gedekt met een nieuwe pan en overstekende houten goten op klossen. Decoratieve gevelbanden met muizetand ingesloten door twee gepleisterde lijsten sieren de gevels. In de voorgevel, boven de hoofdentree staat op een gepleisterde plaquettte te lezen: 18 Openbaar Onderwijs 82.

Alle vensters van het pand worden afgesloten door een met muizetand gedecoreerde segmentboog met gepleisterde sluitsteen en hebben natuurstenen onderdorpels, met elkaar verbonden door een cordonlijst. De vensters zijn afwisselend vijftienruits en openslaand met zesruits bovenlicht en ze worden via de bovendorpels met elkaar verbonden door een gevelband met gepleisterde vlakjes. Aan de voorzijde van het hoofdgebouw bevinden zich twee paneeldeuren met een getoogd bovenlicht met roedenverdeling, die de hoofdtoegang vormen. Tussen beide deuren zit een vijftienruits venster. Op de verdieping bevinden zich drie vensters, om en om vijftienruits en openslaand. Bovenin de top een vernieuwde wijzerplaat met aan weerszijden een smal venster met gekruiste roedenverdeling met daarnaast verdiepte, decoratief gemetselde vlakken.

De achtergevel heeft dezelfde indeling als de voorgevel, alleen zijn de twee toegangsdeuren hier vijftienruits vensters en heeft de verdieping een houten deur met zesruits bovenlicht tussen twee T-vensters met zesruits bovenlichten en heeft de topgevel twee dichtgezette venstertjes onder een rollaag.

De beide zijvleugels hebben aan de voorzijde elk drie vensters, twee vijftienruits met een openslaande in het midden. Onder de dakgoot loopt een fries van verdiepte gemetselde vlakken. In de beide aankappingen bevindt zich aan deze zijde een deur met getoogd tweeruits bovenlicht. Ook bij de vleugels is de achtergevel identiek aan de voorzijde.

Hetzelfde geldt voor de zijgevels: zowel de rechter- als de linker gevel van de aankapping hebben in het midden een iets uitgebouwd deel met vijf hooggeplaatste venstertjes en in de plint twee dichtgemetselde keldervensters onder een strek. Aan weerszijden van het uitgebouwde deel bevinden zich twee tweeruitsvensters. Boven de vensters loopt een cordonlijst en onder de vensters een uitgemetselde decoratieve gevelband.

Het INTERIEUR is dusdanig gewijzigd dat het buiten de bescherming valt.

Waardering

Voormalig schoolgebouw van algemeen cultuur- een architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een vrij groot type schoolgebouw met zeven lokalen uit 1882

- vanwege de opvallende vormgeving

- vanwege de fraaie detaillering

- vanwege de prominente plaats midden in het dorp aan een plein

- vanwege de gaafheid van het exterieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden