Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510880
Complexnummer
510878 - Zorg en Hoop
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82940/86
Kadastrale aanduiding
Noorder-Koggenland H 700
Westerstraat 11, 1655 LA te Sijbekarspel

Omschrijving

Inleiding

Ten behoeve van personeel van de boerderij "Zorg en Hoop" gebouwde ARBEIDERSWONING die vrijwel geheel in oorspronkelijke staat is bewaard gebleven. Mogelijk dateert alleen de onder lessenaarsdak geplaatste aanbouw aan de oostzijde van na het bouwjaar (1874). De monumentale waarde van het object wordt door de aanbouw evenwel niet geschaad.

Omschrijving

De arbeiderswoning staat op rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak met aankapping aan de achterzijde (N). De kap is bedekt met zwarte Hollandse pannen en voorzien van houten goten op gootklampen. Het pand heeft een houtskelet en muurwerk dat halfsteens is opgetrokken in rode baksteen. Het muurwerk heeft smalle verticale muurankers ter verankering van de muurstijlen. De voorzijde (Z) is een langsgevel met horizontaal gedeelde houten deur met drieruits-bovenlicht en schuifvenster met negenruits schuifraam. De kopse linkerzijde (west) heeft alleen een venster met vierruits raam nabij de hoek met de voorzijde. De top van deze gevel wordt gevormd door een vierkante schoorsteen. Schuin over het muurwerk van deze zijde loopt een houten goot op gootklampen. De achterzijde (N) heeft door de aankapping een lage muur. In deze muur bevinden zich twee getoogde stalvensters van gietijzer. De kopse oostzijde gaat schuil achter de eerder genoemde aanbouw waarvan het met zwarte Hollandse pannen bedekte lessenaarsdak haaks staat op de noklijn van de hoofdkap. De aanbouw heeft in de lange zijde (O) alleen een klein venster met schuifluik vlak onder de goot. Aan de zuidzijde heeft de aanbouw verticaal houten beschot met een deur.

Waardering

De in sobere, ambachtelijke, traditionele trant gebouwde arbeiderswoning bij de boerderij "Zorg en Hoop" is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510878. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1874
1874
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing