Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510901
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82835/14
Kadastrale aanduiding
Noorder-Koggenland U 56
Noordeinde 30, 1658 CB te Lambertschaag

Omschrijving

Inleiding

Ten zuiden van de Nederlands Hervormde kerk (rijksmonument) van Lambertschaag gesitueerd woonhuis van klein formaat, waarschijnlijk gebouwd als CONSISTORIEKAMER. Het object, dat mogelijk dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat aan de westzijde van de wegsloot langs de Dorpsweg en sluit het ten westen van de kerk gelegen kerkhof aan de oostzijde af.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd woonhuis bestaande uit één bouwlaag onder steil schilddak. De noklijn van dit met zwarte Hollandse pannen gedekte dak loopt evenwijdig aan de wegsloot. Het muurwerk is halfsteens opgetrokken in rode baksteen. De plint is grijs geschilderd. Het dak heeft houten gootlijsten op gootklampen. De beide nokpunten van het schilddak hebben met lood omklede makelaars.

De voorzijde (O) heeft één centraal geplaatst negenruits schuifvenster met blinden. Daarboven bevindt zich een dakkapel met eenvoudig fronton en vierruits schuifvenster.

De rechterzijde (N) is een kopse zijde met centraal geplaatste paneeldeur in een kozijn met bovenlicht.

De linkerzijde (Z) is blind.

De achterzijde (W) heeft twee vensters. Nabij de noordelijke hoek betreft dit een venster een zesruits draairaam; nabij de zuidelijke hoek betreft dit een negenruits schuifvenster.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kleine dienstwoning op het platteland. Het object heeft voorts ensemblewaarde in relatie tot de Nederlands Hervormde kerk en het direct ten westen hiervan gelegen kerkhof.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Consistorie Nederlandse Hervormde Kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
n.v.t.
niet van toepassing