Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511047
Complexnummer
511040 - Beukenhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82868/77
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 10405
Bij Zijdeweg 47, 2244 BE te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding

De bij de historische buitenplaats Beukenhorst behorende particuliere DIERENBEGRAAFPLAATS (4) in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant is in de jaren '30 van de 20ste eeuw gesticht ten behoeve van de huisdieren (honden en ezel) van de toenmalige bewoonster Adolphine Wilhelmina Anna barones van Lynden-gravin van Limburg Stirum van Warmond. De begraafplaats is gelegen in de doorgang van de grote open ruimte in de hoofdas van huis en open ruimte ten noordoosten ervan.

Omschrijving

Een relatief klein rechthoekig terrein is omheind door een circa 30 cm. hoog smeedijzeren, geklonken spijlenwerk met iets gebogen bovenkant. Er binnen liggen enkele hardstenen platen met grafteksten, waarvan die van 'Molly 1936' de oudste is.

Waardering

De dierenbegraafplaats is van algemeen algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde - vanwege de typologie als voorbeeld kleine particuliere dierenbegraafplaats, gesticht in de jaren '30 van de 20ste eeuw; - vanwege de vrij gave hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering; - vanwege de ruimtelijke en funtionele samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats Beukenhorst.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511040. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Dierenbegraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing