Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511171
Complexnummer
511169 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82866/146
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Heerde C 7438
Bij Overweg 1, 8191 KB te Wapenveld

Omschrijving

Omschrijving

De WAGENSCHUUR is aan de achterzijde van de boerderij en haaks op de nokas gesitueerd. De in kalkzandsteen opgetrokken wagenschuur bezit een L-vormige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met rode oud Hollandse pan. In de geveleinden komen rode verblendstenen spekbanden voor. Het dak van de uitbouw was ten tijde van de inventarisatie ingestort. Het dakschild in de VOORGEVEL is in het midden opgewipt. De voorgevel bestaat uit diverse houten (latten)deuren en een open gedeelte. De LINKER ZIJGEVEL bezit beneden over de gehele breedte een streklaag in rode verblendsteen die op de hoek als hoekkolom tot aan de uitkraging van de, met gewone bakstenen op hun kant belegde, schuine zijden van de topgevel reikt. Boven de genoemde streklaag komen twee getoogde gietijzeren drieruits stalraampjes voor. De neggen zijn in rode verblendsteen uitgevoerd en in de toog is om en om een kop in dit materiaal toegepast. De raampjes rusten evenals het luik hierboven op een gecementeerde lekdorpel. In de geveltop komt een luik voor, dat door rode verblendstenen banden is omlijst. De geveltop wordt onder de kruin door een uitkraging afgesloten. Het linker gedeelte van de gevel is uitgebouwd en niet oorspronkelijk. In de van muurankers voorziene ACHTERGEVEL komt alleen ter linkerzijde van de haaks op de gevel aangebouwde uitbouw, een zg. gietijzeren 'ossekop'-raampje voor dat wordt afgesloten door een rollaag van om en om kalkzandsteen en rode verblendsteen. Het venster bezit een gecementeerde lekdorpel. De RECHTER ZIJGEVEL is op de uitbouw na identiek aan de linker zijgevel.

Waardering

De open WAGENSCHUUR is haaks op de middenas achter de boerderij gelegen.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege zijn uiterlijke verschijnings\tvorm en het toegepaste materiaal verblendsteen en kalkzandsteen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de relatie met de boerderij en \toverige bijgebouwen. Het ensemble heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van dit noordelijke gedeelte van het dorp Wapenveld.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij die tot in de 17de eeuw teruggaat en als pachtboerderij deel uitmaakte van het grondgebied van het verdwenen klooster Hulsbergen. De verschillende complex-onderdelen zijn eveneens van belang vanwege hun bestemming die verbonden is met een agrarische en economische ontwikkeling waarbij de functie van de boerderij aan de aanwezige bebouwing veelal is af te lezen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511169. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing