Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511328
Complexnummer
511327 - Pastorie-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82928/74
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster K 1097
Beemster K 821
Middenweg 181, 1462 HJ te Middenbeemster

Omschrijving

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde VILLA - voormalige pastorie - bestaande uit twee bouwlagen onder schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg. Het schilddak heeft zwarte Hollandse pannen, de twee nokpunten hebben in oorsprong vierkante schoorstenen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde decoratie, met name op de voorgevel. De voorgevel heeft een plint in natuursteen, de overige gevels hebben een gecementeerde plint. Behalve op de achtergevel wordt het muurwerk horizontaal geleed door een cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer. Het muurwerk wordt afgesloten door een omgaand hoofdgestel. De lekdorpels van de vensters in de voorgevel en de rechterzijgevel zijn in hardsteen. De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterassen en heeft op de beide hoeken geblokte pilasters. De middelste as wordt geflankeerd door lisenen en heeft op de parterre een dubbele paneeldeur met bovenlicht. Daarboven bevindt zich een balkon op consoles. Dit balkon wordt vanaf de verdieping bereikt via een dubbele deur met glaspanelen en bovenlicht met afgeronde bovenhoeken. Hierboven bevindt zich een geveltop met afgeronde en gedecoreerde bovenzijde. Deze geveltop doorsnijdt het hoofdgestel en bevat een getoogd venster met T-profiel. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren hebben elk twee schuifvensters op de parterre en twee schuifvensters op de verdieping. De vensters hebben aan de bovenzijde een afsluiting in de vorm van een korfboog. De gedecoreerde wenkbrauwen hierboven volgen deze korfboog.

De rechterzijgevel (N) heeft een middenrisaliet met op de parterre een paneeldeur met bovenlicht en op de verdieping een schuifvenster. Deur en venster worden verticaal verbonden door middel van gepleisterd lijstwerk. De linkerhoek van de gevel heeft een geblokte pilaster. Tussen deze pilaster en de middenrisaliet bevindt zich een schuifvenster dat in vorm en decoratie identiek is aan de vensters in de voorgevel.

De linkerzijgevel (Z) en de achtergevel (W) hebben een gewijzigde vensterindeling.

Waardering

De in eclectische trant uitgevoerde, voormalige pastorie uit circa 1880 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard voorbeeld van een laat-19de-eeuwse notabelenwoning en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het voormalige pastoriecomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511327. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Pastorie(K)
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden