Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511335
Complexnummer
511334 - Westerhem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82928/22
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster K 819
Middenweg 185, 1462 HJ te Middenbeemster

Omschrijving

Omschrijving

Ten dele onderkelderd WOONHUIS van de boerderij "Westerhem", gebouwd op rechthoekig grondplan en bestaande uit één bouwlaag onder schilddak met zwarte Hollandse pan. De beide nokpunten zijn voorzien van een gemetselde en met natuursteen gedecoreerde schoorsteen met schoorsteenkap. Het muurwerk heeft een gecementeerde plint en is daarboven opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde decoratie. Deze decoratie bestaat uit een geblokte hoeklisenen bij de voorgevel en de centrale dakkapel, alsmede uit 'wenkbrauwen' met florale middenornamenten boven de getoogde H-vensters en het bovenlicht van de centrale deur. De achtergevel heeft geen decoratie. Het woonhuis heeft een omgaand houten hoofdgestel met gedecoreerd fries.

De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterassen. De middelste as bevat de hoofdingang bestaande uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht, te bereiken via twee hardstenen treden. Daarboven bevindt zich de dakkapel met gekoppeld en getoogd H-venster. De dakkapel heeft een flauw hellend, overstekend en haaks op de hoofdkap gericht zadeldak met zwarte Hollandse pan, gesneden windveren en gladde gootlijsten. De linkerzijgevel (Z) heeft drie schuifvensters, in vorm en decoratie identiek aan die in de voorgevel. De rechterzijgevel (N) heeft drie schuifvensters, waarvan het schuifvenster nabij de voorgevel in vorm en decoratie identiek is aan de schuifvensters in deze voorgevel. Rechts naast genoemd schuifvenster bevindt zich een smalle paneeldeur met ijzeren harnas en rechts van deze deur twee schuifvensters met T-profiel. Afgezien van het T-profiel zijn ook deze vensters in vorm en decoratie identiek aan die in de voorgevel. De merendeels gesloten achtergevel (W) heeft in het midden een uitgebouwde partij waarin zich een ingang bevindt.

Het interieur is merendeels in oorspronkelijke staat behouden gebleven en bevat onder meer stucplafonds, schouwen en houtwerk met opgeschilderd houtmotief.

Waardering

Het uit 1877 daterende, eclectische woonhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard voorbeeld van laat-19de-eeuwse notabelenwoning op het platteland en als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Westerhem.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511334. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1877
1877
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden