Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511362
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82825/154
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster B 1136
Middenweg 2, 1463 HA te Noordbeemster

Omschrijving

Inleiding

Aan westzijde van de Middenweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd in 1869 en genaamd Zonnehoek. De voorgevel heeft een zeer sobere classicistische detaillering; voor het overige is de streek-eigen bouwtrant toegepast.

Omschrijving

Op vrijwel vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt tentdak en met omgaande pannenrand in zwarte Hollandse pan. Het schilddak heeft aan de voorzijde (O) een ronde schoorsteen op vierkante basis. De basis heeft een steen met het jaartal 1869.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met overstek boven de woning (O). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, de houten darswand is gerabat. De goten zijn omgaand in hout. De goot van de rechter zijgevel rust op houten klossen. De voorgevel is symmetrisch, telt zes vensterassen en wordt door vier lisenen verdeeld in drie gevelvlakken, elk met twee vensterassen. De nadruk ligt op het middelste gevelvlak (middenpartij), een topgevel met driehoekig fronton. De middenpartij heeft twee bouwlagen onder flauw hellend, overstekend en haaks op het schilddak geplaatst zadeldak, bedekt met zink. De middenpartij heeft op parterre en verdieping zesruits schuifvensters. Het fronton heeft een tympaan in rode baksteen. De flankerende gevelvlakken worden elk afgesloten door een houten hoofdgestel en hebben elk twee zesruits schuifvensters, identiek aan de exemplaren in de middenpartij. De rechterzijgevel (N) heeft in het gedeelte van de woning een houten paneeldeur met ijzeren harnas en bovenlicht. De deur wordt geflankeerd door twee zesruits schuifvensters. De aangrenzende darswand bestaat uit rabatdelen op een plint in rode baksteen. De darswand heeft drie halfronde houten meerruits stalvensters. De linkerzijgevel (Z) heeft in het stalgedeelte drie oorspronkelijke getoogde ijzeren stalvensters. De achtergevel (W) heeft links de darsdeur met daarnaast (N) een opgeklampte deur met bovenlicht. Rechts daarvan (Z) heeft het muurwerk twee getoogde ijzeren stalvensters, een zesruits schuifvenster en een paneeldeur met vierruits venster en bovenlicht met levensboom.

Waardering

De uit 1869 daterende stolpboerderij Zonnehoek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van midden 19de-eeuwse boerderijbouw in de Beemster, waarbij sober neo-classicistische details zijn gecombineerd met de streek-eigen bouwtrant en gebruik is gemaakt van baksteen voor het woongedeelte, hout voor het schuurgedeelte, een rieten stolpdak met pannen voet en inwendig een houten vierkantconstructie.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Noordhollandse type

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1869
1869
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden