Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511366
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/13
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster E 1272
Beemster E 1273
Volgerweg 37, 1462 HR te Middenbeemster
Volgerweg 36, 1462 HR te Middenbeemster

Omschrijving

Inleiding

Aan zuidzijde van Volgerweg gelegen voormalige HERENBOERDERIJ met hoog voorhuis, genaamd "Volger Wijck" en gebouwd rond 1875 in eclectische trant. Het inrijhek met daarop de naam van het landgoed is van ouder datum. De boerderij is een 19de-eeuwse variant op de diverse herenboerderijen die in de 17de- en 18de eeuw werden gebouwd als onderdeel van de veelal met boerderijen gecombineerde buitenverblijven van stedelijke beleggers in de Beemster.

De boerderij bevat thans twee woningen: Volgerweg 36 en Volgerweg 37.

NB Het inrijhek met stenen pijlers is reeds rijksmonument.

Omschrijving

Het voorhuis van de boerderij is een onderkelderd rechthoekig volume bestaande uit twee bouwlagen met schilddak, bedekt met zwarte Hollandse pan en op de beide nokpunten voorzien van een schoorsteen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met op de voorgevel (Z) een horizontale en verticale geleding in pleister. De horizontale geleding van de symmetrische voorgevel (Z) bestaat uit gepleisterd muurwerk tot aan de onderdorpels van de vensters op de parterre, een cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer en een gepleisterde mezzanino. De verticale geleding van de voorgevel bestaat uit vier gepleisterde lisenen met schijnvoegen en verdiepte velden. De voorgevel telt vijf vensterassen en wordt door de vier lisenen verdeeld in drie traveeën. De middelste travee (één vensteras breed) bevat op de parterre een dubbele paneeldeur met kussenpanelen en met bovenlicht voorzien van een rooster. Deze ingang wordt te weerszijden geflankeerd door een smal drieruits venster. Boven de ingang bevindt zich een balkon op consoles. Het balkon wordt vanaf de verdieping bereikt via een omlijste dubbele vierruits paneeldeur met tweeruits bovenlicht onder kroonlijst op consoles. Boven de kroonlijst bevindt zich een kleiner getoogd tweeruits venster. De middelse travee wordt afgesloten door een kleine driehoekige geveltop die de mezzanino doorsnijdt. De flankerende traveeën bevatten elk op parterre en verdieping twee zesruits schuifvensters met afgeronde bovenhoeken. De mezzanino bevat horizontale tweelichts vensters in de vensterassen. De linkerzijde (W) van het voorhuis telt één vensteras, heeft één liseen nabij de hoeken en een cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer. Op parterre en verdieping bevindt zich een zesruits schuifvenster.

De rechterzijde (O) van het woonhuis is identiek aan de linkerzijde.

Het interieur van het woonhuis is merendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven en bevat onder meer gestucte plafonds in de beide voorkamers en de centrale gang. De beide voorkamers bevatten de oorspronkelijke schouwen. De schuur - door middel van een brandmuur van het voorhuis gescheiden - staat op een rechthoekig grondplan met staartstuk aan de achterzijde. Het houten skelet bestaat uit een dubbel vierkant met overstek aan de zijde van de brandmuur. Het muurwerk is net als het voorhuis opgetrokken in rode baksteen en het schilddak, dat boven het staartstuk overgaat in een zadeldak, wordt evenals het voorhuis gedekt door een zwarte Hollandse pan. De linkerzijde (W) van de schuur heeft direct naast het voorhuis een paneeldeur met bovenlicht. Rechts daarvan volgt eerst een zesruits schuifvenster en vervolgens twee halfronde ijzeren stalvensters met geprononceerde omlijsting.

De rechterzijde van de schuur heeft nabij het voorhuis (N) een paneeldeur met bovenlicht, links daarvan eerst een zesruits schuifvenster en vervolgens vier kleine vierkante stalvensters. De achterzijde van de schuur heeft rechts (O) het genoemde staartstuk met houten geveltop en centraal geplaatste opgeklampte deur met bovenlicht. Het bovenlicht wordt geflankeerd door een klein vierkant houten vierruits venster. Links bevindt zich de darsdeur. De westelijke muur van het staartstuk heeft een klein vierruits stalvenster. De vierkante stalvensters zijn alle van hout.

Waardering

De voormalige herenboerderij Volgerwijck in eclectische trant is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van rijke laat 19de-eeuwse, op de oudere buitenverblijven geïnspireerde boerderijbouw in de Beemster.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Herenboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden