Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511381
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 november 1998
Kadaster deel/nr: 
5832/41
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zeeland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Reimerswaal
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Yerseke
X-Y coördinaat: 
61639 - 391160

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Herenhuis met aangrenzend koetshuis, in 1877 gebouwd in opdracht van een oesterhandelaar, onder invloed van het neo-classicisme. Het pand is gebouwd tegen een dijk; aan de achterzijde is de kelderverdieping zichtbaar.

Omschrijving

Herenhuis en koetshuis op rechthoekige plattegrond. Herenhuis van twee bouwlagen en een kapverdieping hoog en vrijwel geheel onderkelderd.

Het aan de zuidoost zijde aangebouwde koetshuis is één bouwlaag en een kapverdieping hoog.

De voorgevel van het woonhuis is een symmetrische, bakstenen lijstgevel, voorzien van een natuurstenen plint, natuurstenen cordonlijsten onder de vensterreeksen en ter hoogte van de verdiepingvloer, en een houten kroonlijst. In het midden op de begane grond een houten paneeldeur met bovenlicht en aan weerszijden twee getoogde houten T-vensters. Op de verdieping dezelfde indeling met in het midden houten balkondeur met glasruiten en een drie traveeën breed houten balkon op stenen consoles. In het interieur is onder meer de gang met zwart marmeren vloer en tussendeur van belang. Voorts de originele bordestrap tot aan de zolderverdieping, en de kamers en suite op de begane grond. In het dakvlak drie niet uit de bouwtijd daterenden dakkapellen. De symmetrische voorgevel van het koetshuis is een tuitgevel en heeft een natuurstenen plint en cordonlijst, die doorloopt vanaf het woonhuis. Op de begane grond een centrale dubbele houten goederendeur met getoogd bovenlicht voorzien van roedenverdeling. Aan weerszijden van de ingangspartij een houten venster, met roedenverdeling, aan de bovenzijde kepervormig afgesloten. Op de verdieping eveneens een centrale, dubbele houten goederendeur met een bovenlicht dat aan de bovenzijde keperboogvormig is afgesloten. Aan weerszijden een keperboogvormig afgesloten nis met een ton en een oester verwijzend naar de oestercultuur. De tuitgevel wordt afgesloten door een lijst. De rechter zijgevel van het woonhuis (noordwest) is een blinde topgevel en de linker zijgevel (zuidoost) is op de verdieping voorzien van één venster en in de top van een keperboogvormig afgesloten topraampje. Bij de achtergevel is eveneens de kelderverdieping zichtbaar, aangezien het maaiveld hier lager ligt. De achtergevel is recent geheel met houten beschot bekleed. In het interieur is onder meer de gang met zwart marmeren vloer en tussendeur van belang. Voorts de originele bordestrap tot aan de zolderverdieping, en de kamers en suite op de begane grond.

Waardering

Herenhuis met koetshuis van algemeen belang vanwege de typologisch en architectuurhistorische waarde en de zeldzaamheidswaarde vanwege de expliciete verwijzing naar de ontwikkeling van de in Nederland unieke oestercultuur van Yerseke.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDam64401 BBYerseke

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagKoetshuis (G)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
YERSEKEG181

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18771877exactvervaardiging