Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511853
Complexnummer
511834 - Schuttersveld
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82823/58
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Enschede I 1697
Enschede I 1563
Hengelosestraat 107, 7514 AE te Enschede
Hengelosestraat 109, 7514 AE te Enschede

Omschrijving

Omschrijving BLOK VAN TWEE DIENSTWONINGEN EN BIJBEHOREND HEKWERK.

Huis op vierkante grondslag op vooruitspringende plint onder een met rode pannen gedekt afgeknot schilddak, waarin twee dienstwoningen. Het complex werd in de jaren '80 van de 19de eeuw na de brand van de ververij gebouwd van het restmateriaal. Op het dak staan vier lange bakstenen schoorstenen. Het huis is gedeeltelijk wit gepleisterd, waarbij bewust enkele stroken rode baksteen in het zicht zijn gelaten, en heeft een omgaande geschulpte kroonlijst en een door consoles ondersteunde getoogde gootlijst. De voorgevel heeft een vooruitspringend middenrisaliet onder een zadeldak; in de topgevel twee voordeuren in een getoogd portiek. Op de verdieping twee 2-ruits uitzetvensters met 8-ruits bovenlicht. De linker- en rechtertravee zijn identiek; beganegronds een venster met een in drie delen gedeeld 16-ruits bovenlicht in een getoogd spaarveld, op de verdieping een in het dakschild geplaatste dakkapel, met gedeeld 16-ruits uitzetvenster, onder een lessenaarsdak. De linker- en rechterzijgevel kennen een gelijke indeling. Beide gevelvlakken hebben een middenrisaliet onder een zadeldak met overstek, beganegronds een venster met 8-ruits bovenlicht en op de verdieping een gedeeld 16-ruits uitzetvenster. Links respectievelijk rechts een venster met 8-ruits bovenlicht. De achtergevel heeft op de verdieping een risaliserende uitbouw onder een zadeldak met overstek dat in de top beschoten is. In de gevel onder het risaliet beganegronds twee kleine vensters met een in drie delen gedeeld 16-ruits bovenlicht. Op de verdieping twee 2-ruitsvensters met 8-ruits bovenlicht onder een ontlastingsboog. De gevelvlakken links en rechts zijn spiegelend. Aan weerzijden van de achtergevel een uitbouw onder een lessenaarsdak met in de naar binnen gerichte zijgevel een deur, in de achterzijde twee vensters met ontlastingsboog. De twee losstaande schuurtjes van recente datum aan de achterzijde van het huis komen voor bescherming niet in aanmerking. De tuin rondom het huis heeft weinig monumentale waarde, maar is als groenzone van belang. Tussen het huis en de Hengelosestraat staat een afscheiding in de vorm van een hekwerk uit het begin van de 20ste eeuw. Het hek is geplaatst op een gepleisterde bakstenen voet en heeft smeedijzeren regels en spijlen met een afwisselende lelie- en voluutbekroning, in het midden van het hek een draaibare vleugel.

Waardering

Het BLOK VAN TWEE DIENSTWONINGEN EN BIJBEHOREND HEKWERK behorende tot de historische buitenplaats Schuttersveld zijn van algemeen belang:

-vanwege de ouderdom;

-vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving;

-vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

-vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511834. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing