Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512006
Complexnummer
512005 - Oldenaller
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82926/122
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Putten I 252
Oldenallerallee 3, 3882 RW te Putten

Omschrijving

Onderdeel 1

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Oldenaller). In oorsprong 17de eeuws landhuis, vermoedelijk naar ontwerp van Jacob van Campen, opgetrokken in baksteen met een met gesmoorde pannen gedekt, omlopend schilddak. Centraal in het dakvlak is een toren gebouwd in baksteen. Het huis is gebouwd op een vierkante plattegrond met iets uitstekende zijvleugels. De voorgevel is symmetrisch opgezet met centraal de entree, bestaande uit een dubbele deur met bovenlicht, in een geprofileerde rondbogige omlijsting. Deze omlijsting is geplaatst bij een verbouwing rond 1850. Links en rechts bevindt zich een 8-ruits venster; op de verdieping drie vensters met bovenlicht met empireverdeling, die eveneens rond 1850 is aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst op consoles. Boven de gootlijst is een zware dakkapel in baksteen met een klein venster en natuurstenen fronton geplaatst. In het fronton een gebeeldhouwd wapen en daaronder een sculptuur met de jaartallen 1655 en 1665. De centrale toren is vierkant met vier uitstekende baksteen kolommen uit 1850. De zijgevels hebben een zwaar middenrisaliet, vensters conform de voorgevel met op het risaliet 19e-eeuwse dakkapellen, uitgevoerd in baksteen met een glad tympaan.De achtergevel heeft een souterrain, vensters zoals in de voorgevel en wordt geflankeerd door aangebouwde tuinmuren. De structuur van het huis is goed bewaard met een centrale gang waarnaast zich de verblijfsruimten bevinden. Ondanks wijzigingen ten behoeve van meervoudige bewoning zijn deze structuur en enkele details goed bewaard gebleven, zoals de hal met Empire stucwerk, een salon met gesneden Lodewijk XV-schouw, een balustertrap uit de bouwtijd en een pomp in de kelder.

Waardering

Het HUIS OLDENALLER is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarden (goed en gaaf bewaard huis in 17de-eeuwse bouwstijl, mogelijk naar een ontwerp van Jacob van Campen, verhoudingen huis, details in natuursteen en in interieur) en de stedenbouwkundige waarden (karakteristieke ligging, belang in landschap).

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512005. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing