Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512358
Complexnummer
512357 - Veldzigt
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82877/22
Kadastrale aanduiding
Zoeterwoude G 96
Weipoortseweg 69 B, 2381 NG te Zoeterwoude

Omschrijving

Inleiding

HOOIBERG behorend bij het boerderijcomplex "Veldzigt" (beschermd onder monumentnummer 41049). In oorsprong stonden er twee hooibergen bij het complex, waarvan een bewaard gebleven is. De in Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouwde hooiberg staat rechts (aan de zuidkant) van de boerderij.

Omschrijving

Vijfroedige hooiberg met een met riet gedekte kap. De onderkant van de kap is voorzien van vijf bintbalken, een groot aantal sporen en vijf balkjes in de top, die de sporen ondersteunen en de dwarsverbinding tussen de bintbalken vormen. De originele heeft en heeftboom zijn nog bij de hooiberg aanwezig.

Waardering

De hooiberg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als belangrijk onderdeel van een voor de regio karakteristiek boerderijcomplex. Voorts heeft de hooiberg ensemblewaarde als essentiëel onderdeel van een onverbrekelijk met het omringende landschap verbonden complex van agrarische gebouwen, dat deel uitmaakt van een waardevolle boerderijenstrook. De hooiberg is tevens van belang vanwege de gaafheid van de constructie en de toegepaste materialen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512357. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooiberg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden