Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512501
Complexnummer
512489 - Bisdom van Vliet
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/82
Kadastrale aanduiding
Haastrecht B 3716
Bij Hoogstraat 166 a, 2851 BE te Haastrecht

Omschrijving

Inleiding

TUIN aan de achterzijde van het hoofdhuis grenzend aan de IJssel, in de tweede helft van de 19e eeuw, waarschijnlijk tegelijk met nieuwe aanleg van de overtuin, vormgegeven in een eenvoudige Landschapsstijl.

Omschrijving

Tuin met slingerpaden en een eenvoudige beplanting in de vorm van bodembedekkers. In de zuid-oosthoek van de tuin bevindt zich een tuinsieraad (piedestal) en in het midden van de tuin is in 1694 een beuk geplant als reminiscentie aan het jaar waarin Adriaan Bisdom zich in Haastrecht vestigde.

Waardering

De landschappelijk aangelegde tuin met tuinornamenten is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege het invloedrijke bewonersgeslacht dat in het erbij behorend pand zetelde en het belang dat regentenfamilies in de negentiende eeuw hechtten aan het ontwerpen en aanleggen van een parkachtige tuin. Tevens is de tuin van algemeen belang vanwege de beplantingswijze met slingerpaden en is een representatief voorbeeld voor een aanleg uit het eind van de vorige eeuw en als zodanig nog duidelijk herkenbaar.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512489. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver