Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512526
Complexnummer
512525 - Kerkelijkcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82796/139
Kadastrale aanduiding
Bergum A 4157
Rijksstraatweg 15, 9257 DR te Noardburgum

Omschrijving

Omschrijving

ZAALKERK (1850-1851) in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl, van vier traveeën op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in bruine baksteen en gedekt door een met zwarte Friese golfpannen belegd schilddak. Op de nok aan de voorzijde een dakruiter onder koepeldakje.

De voorgevel met hoekpilasters en een gepleisterd fries bevindt zich onder een uitkragende kroonlijst op klossen. De hoekpilasters hebben een iets uitkragend basement en kapitelen van afgeronde baksteen. In de voorgevel is een centraal gelegen dubbele rondboog paneeldeur binnen een eenvoudige betimmerde lijst; rondboog bovenlicht met radiale roedeverdeling. Aan weerszijden van de entree kleine spitsboogvensters met roedeverdeling en vorktracering in de kop.

Langs de zij- en achtergevels een eenvoudige gootlijst op klossen. Tegen de muurdammen tussen de vier grote spitsboogvensters in de zijgevels pilasters, identiek als die aan de voorgevel. De vensters met roedeverdeling en vorktracering in de kop hebben natuurstenen afzaten. De blinde achtergevel heeft dezelfde detaillering als de voorgevel.

Kleine houten klokkentoren op vierkante plattegrond met eenvoudige wijzerplaten en spitsboogvormige galmgaten. Boven de geprofileerde gootlijst een koepeldakje met weerhaan; windvaan op de nok aan de achterzijde.

Tot het INTERIEUR behoort een gaaf éénklaviers orgeltje dat in 1907 is vervaardigd door de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden. Het houten orgelbalkon rust op taps toelopende hardstenen kolommen.

Waardering

De sobere zaalkerk is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex met pastorie, catechisatielokaaltje en begraafplaats;

- vanwege de eenvoudige doch harmonieuze traditionele baksteenarchitectuur;

- vanwege de markante ligging langs de Rijksstraatweg;

- vanwege de aanwezigheid en gaafheid van het orgel uit 1907.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512525. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Nederlandse Hervormde Kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1851
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Zaalkerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden