Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512534
Complexnummer
512533 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82797/186
Kadastrale aanduiding
Bergum H 3006
Sigerswâld 15, 9263 TW te Garyp

Omschrijving

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ uit 1866 en eerder, waarvan het dwarshuis via een hals is verbonden met de schuur. Het DWARSHUIS is opgetrokken in een bruinrode baksteen onder schilddak, gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen; op de nok twee schoorstenen; schoorsteenkappen met piron. Centraal in het voorste dakschild is een houten kajuit onder zadeldak met geschulpte windveer; getoogd dubbel vierruitsvenster met gietijzeren levensbomen in de bovenlichten, geflankeerd door met ruitvormige motieven beschilderde panelen. De symmetrische voorgevel van het DWARSHUIS is vijf traveeën breed en voorzien van middenrisaliet en hoeklisenen; langs de dakrand een houten fries met kroonlijst. In het middenrisaliet is een dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters; bovenlicht met gietijzeren levensboom. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters onder strek. In de noordgevel van het dwarshuis is de tweede entree met paneeldeur waarin gietijzeren roosters met vaasdecoratie. Het INTERIEUR van het WOONHUISgedeelte is nog bijzonder gaaf, zowel de indeling als de detaillering. Waardevolle onderdelen zijn onder andere: in de gang een in marmerimitatie beschilderde rondboog; in de voorkamers kasten- en bedstedewanden en de originele schoorsteenmantels waarvan één met schilderstuk, in 1968 beschilderd door Klaas Koopmans: een bekende lokale schilder; in de grotendeels vernieuwde keuken resteren originele binnendeuren met houten knop en delen van de oorspronkelijke tegelwanden en de schouw.

De SCHUUR is gemetseld in roodbruine handvormstenen onder wolfsdak met uileborden en belegd met riet; uileborden met driehoekige drieruits vensters en decoratieve windveer; makelaars met sierbol, geflankeerd door decoratieve vleugelstukken. In de voorgevel van het SCHUURgedeelte zijn een opgeklampte horizontaal gedeelde deur en twee zesruits schuifvensters. De westgevel van de schuur is gedeeltelijk vernieuwd; getoogde stalvensters met sierroedenverdeling. In de oostgevel een melkkeldervenster met diefijzers, drie vierkante vensters en kleine opgeklampte deeldeuren.

De achtergevel heeft grote dubbele opgeklampte deeldeuren en een kleine opgeklampte staldeur met meerruits boven- en zijlicht.

Zowel de constructie als de indeling van de schuur is oorspronkelijk.

Waardering

Het dwarshuis uit 1866, met de in oorsprong vermoedelijk oudere schuur, is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de uitzonderlijke gaafheid van zowel in- als exterieur van het dwarshuis en de schuur;

- vanwege de traditionele vormgeving en de verzorgde ornamentiek;

- als in de Friese Wouden betrekkelijk zeldzaam bouwtype;

- als ruimtelijk-functioneel hoofdbestanddeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512533. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1866
1866
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden