Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513297
Complexnummer
513285 - Algemene Begraafplaats Kleverlaan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82812/74
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 4284
BY Kleverlaan 7 B, Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Rustieke GIETIJZEREN BRUG over de slingerende waterscheiding tussen het oudste deel van de begraafplaats en de uitbreiding uit 1887. De brug werd gefabriceerd naar een gewijzigd ontwerp van de toenmalige Haarlemse gemeente-architect J. Leijh uit 1889. De vaste brug overspant twee hoger gelegen oevers met aflopend talud naar het water.

Omschrijving

De brug heeft een licht gebogen uit H-profielen met tussenliggende plankieren samengesteld brugdek dat met beide uiteinden rust op de oevers en waarvan de overspanning wordt ondersteund door twee rijen van drie pijlers die direct aan de waterkant staan. De constructieve onderdelen van de brug imiteren het rustieke karakter van onregelmatig en knoestig rondhout bij de pijlers en van lege boomstammen bij de zijleuningen, docht zijn uitgevoerd in gietijzer. De diverse brugdelen zijn met bouten en moeren in elkaar gezet. Aan de bovenzijde van beide brugleuningen staat het opschrift Th=. M.BLOM.HAARLEM en op de zijkanten van het brugdek staat het opschrift Jb=.ZIMMER & Zn= AMSTERDAM

Waardering

Zeldzaam geworden en gaaf bewaarde gietijzeren brug in rustieke trant die vanwege het type en materiaalgebruik architectuurhistorische waarde heeft. De brug is ook van belang als historisch-functioneel onderdeel van de Algemene Begraafplaats Akendam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Voetgangersbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1889
1889
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing