Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513326
Complexnummer
513324 - Ripperdakazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82741/35
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 4005 A3
Haarlem G 4005 A6
Haarlem G 4005 A2
Haarlem G 4005 A5
Haarlem G 4005 A4
Haarlem G 4005 A1
Huzarenstraat 1, 2023 GM te Haarlem
Huzarenstraat 3, 2023 GM te Haarlem
Huzarenstraat 5, 2023 GM te Haarlem
Huzarenstraat 7, 2023 GM te Haarlem
Huzarenstraat 9, 2023 GM te Haarlem
Huzarenstraat 11, 2023 GM te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Ten noorden van het hoofdgebouw gelegen FOURAGEGEBOUW, gebouwd in 1883-1884, als onderdeel van de cavaleriekazerne in een sobere eclectische bouwtrant met utiliitair karakter naar ontwerp van I. J.H. Gijsberti Hodenpijl. Het uit drie bouwlagen betaande voorste deel (O) van het gebouw was bestemd voor de opslag van haver, het uit twee bouwlagen bestaande middengedeelte voor de opslag van hooi en het ongedeelde achterste gedeelte voor de opslag van stro.

Omschrijving

Het fouragegebouw staat op rechthoekig grondplan en bestaat uit drie bouwlagen met kapverdieping onder zadeldak met zwarte kruispan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Plint, onderdorpels en banddecoraties zijn in hardsteen uitgevoerd. De topgevel aan de voorzijde (O) heeft op de hoeken zware muurdammen met daartussen twee lisenen die de gevel verdelen in drie spaarvelden. De topgevel wordt afgesloten door een uitgemetselde en getrapte lijst die aan de bovenzijde is bekleed met natuursteen. De geveltop heeft een uitgemetselde cilindervormige beëindiging waarop een windwijzer met daarop het jaartal 1884. De topgevel aan de achterzijde (W) heeft geen geleding. De beide zijgevels worden geleed door lisenen die het muurwerk in negen getoogde spaarvelden van ongelijke grootte verdelen. De vensters zijn alle getoogd en voorzien van houten ramen met meerruits roedenverdeling.

Waardering

Het voormalige fouragegebouw uit 1884 behorend bij de Ripperdakazerne is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische betekenis als grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van laat-19e eeuwse utilitaire architectuur ten dienste van de cavalerie en vanwege de ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513324. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Fouragegebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1884
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gijsberti Hodenpijl, I.J.H. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur