Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513328
Complexnummer
513324 - Ripperdakazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82741/12
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 4030
Karabiniersstraat 20, 2023 GH te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Voormalige HOEFSMEDERIJ, gebouwd in 1883-1884 als onderdeel van de cavaleriekazerne en gelegen ten noordwesten van het hoofdgebouw van de Ripperdakazerne in sober eclecische trant naar ontwerp van F.R. van Roijen.

Omschrijving

De hoefsmederij staat op rechthoekig (nagenoeg vierkant) grondplan en heeft een hoogte van één bouwlaag met kapverdieping onder zadeldak met zwarte kruispan en rondom geprofileerde daklijsten. Centraal in de nok bevindt zich een samengestelde schoorsteen van groot formaat. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven hardstenen plint. De onderdorpels van de vensters zijn eveneens in hardsteen. De ontlastingsbogen in de voorgevel (O) zijn aan de bases en in de sluitsteen uitgevoerd in een zandsteen. De voorgevel heeft op de hoeken en onder de gootlijst uitgemetseld muurwerk dat onder de geveltop is gedecoreerd met een hoefijzer in zandsteen. Op de parterre bevinden zich elk twee gekoppelde vensters aan weerszijden van een later toegevoegde kleine vierkante uitbouw met ingang. Boven deze uitbouw is een gekoppeld venster van kleiner formaat ter verlichting van de kapverdieping. De koppeling bestaat steeds uit éénsteens muurdammen. De identieke zijgevels (Z en N) hebben een centrale deur met twee flankerende vensters. De achtergevel (W) is blind. Alle vensteropeningen en de deuropeningen in de zijgevel zijn rondboogvormig en voorzien van een bewerkte sluitsteen in zandsteen. De vensters hebben alle houten ramen. Op de parterre zijn dit zesruits ramen beneden en halfronde ramen met bladvormige roedenverdeling in de boog daarboven. De gekoppelde vensters in de geveltop hebben bovenaan elk een cirkel boven twee halve bogen.

Waardering

De voormalige hoefsmederij uit 1884 behorende bij de Ripperdakazerne is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische betekenis en ensemblewaarde als overwegend gaaf bewaard historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513324. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Hoefsmederij(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1884
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Roijen, F.R. van ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur