Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513333
Complexnummer
513324 - Ripperdakazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82740/86
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 3478
Haarlem G 3477
Saenredamstraat 73, 2021 ZP te Haarlem
Saenredamstraat 75, 2021 ZP te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Middelste blok van een groep van vijf blokken met voormalige DIENSTWONINGEN. Het middelste blok werd in 1883-1884 gebouwd in sobere eclectische trant naar ontwerp van I.J.H. Gijsberti Hodenpijl. Het bevat een dubbele woning die aanvankelijk geheel of ten dele werd gebruikt door de wasbazen van de Ripperdakazerne. De dubbele woning staat op geringe afstand van de twee westelijk blokken en wordt hiermee door een tuinmuur verbonden. Tussen de dubbele woning en de twee oostelijke blokken lag in oorsprong een groot terrein dat na 1920 werd gebouwd. Het terrein werd aanvankelijk gebruikt ten behoeve van wasplaatsen en bleekveld (1885), later ook ten behoeve van een open rijbaan. De na 1920 gerealiseerde bebouwing werd na 1950 gewijzigd.

NB het verbindende muurwerk en de bebouwing tussen de dubbele woning en de twee blokken oostelijke dienstwoningen valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd blok van twee woningen (dubbele woning), bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping onder dwars zadeldak met zwarte kruispan. In de nok bevinden zich drie schoorstenen, waarvan de middelste dubbel is. Het blok heeft in de lengte vier vensterassen en in de breedte (kopgevels) twee vensterassen. Elke woning heeft een breedte van twee vensterassen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De gebosseerde en licht uitgemetselde hoeken zijn gemetseld in gele baksteen. Het muurwerk is verder gedecoreerd met cordonlijsten tussen parterre en kapverdieping en horizontale lijsten in de toppen van de kopgevels. Dit lijstwerk is steeds gepleisterd. Ook de decoratie van de ontlastingsbogen is gepleisterd. De overgang tussen muurwerk en kap wordt aan alle lange gevels gevormd door een houten kroonlijst. Aan de kopgevels rusten de licht overstekende dakschilden op doorgetrokken vlieringhouten. De dakschilden worden door gladde windveren beëindigd. De kozijnen hebben op de parterre een kruisvorm met draairamen. De verdieping heeft schuiframen. Nabij de kopgevels heeft het muurwerk van de verdieping een klein vierkant venster.

Waardering

De voormalige dubbele dienstwoning uit 1883-84 is samen met de vier andere blokken dienstwoningen aan de Saenredamstraat van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt en wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex van de Ripperdakazerne.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513324. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1884
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gijsberti Hodenpijl, I.J.H. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur