Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513334
Complexnummer
513324 - Ripperdakazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82740/47
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 3473
Haarlem G 3476
Haarlem G 3475
Haarlem G 3474
Haarlem G 3472
Saenredamstraat 77, 2021 ZP te Haarlem
Saenredamstraat 79, 2021 ZP te Haarlem
Saenredamstraat 81, 2021 ZP te Haarlem
Saenredamstraat 83, 2021 ZP te Haarlem
Saenredamstraat 85, 2021 ZP te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Midden-westelijk blok van een groep van vijf blokken voormalige DIENSTWONINGEN, voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en bestaande uit twee paar dwars ten opzichte van de Saenredamstraat staande woningblokken op geruime afstand aan weerszijden van een dubbele woning evenwijdig aan deze straat, uitgevoerd in sobere eclectische trant naar ontwerp van I.J.H. Gijsberti Hodenpijl en in oorsprong behorende bij de Ripperdakazerne.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd blok van vijf woningen, bestaande uit parterre en kapverdieping onder zadeldak met rode Hollandse pan. In de nok bevinden zich vier schoorstenen. Het blok bevat in de lengte tien vensterassen en in de breedte (kopgevels) twee vensterassen. Elke woning heeft een breedte van twee vensterassen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De gebosseerde en licht uitgemetselde hoeken zijn gemetseld in gele baksteen. Het muurwerk is verder gedecoreerd met cordonlijsten tussen parterre en kapverdieping en horizontale lijsten in de toppen van de kopgevels. Dit lijstwerk is steeds gepleisterd. Ook de decoratie van de ontlastingsbogen is gepleisterd. De overgang tussen muurwerk en kap wordt aan alle lange gevels gevormd door een houten kroonlijst. Aan de kopgevels rusten de licht overstekende dakschilden op doorgetrokken vlieringhouten. De dakschilden worden door gladde windveren beëindigd. De vensters bevatten nog te dele houten schuiframen. De oorspronkelijk roedenverdeling van de ramen is soms nog aanwezig in de bovenlichten. De schuiframen hebben nog merendeels de oorspronkelijke negenruitsverdeling.

Waardering

Het voormalige blok dienstwoningen uit 1883-84 is samen met de vier andere blokken dienstwoningen aan de Saenredamstraat van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt en wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex van de Ripperdakazerne.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513324. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1884
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gijsberti Hodenpijl, I.J.H. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur