Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513352
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82743/113
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem D 4393
Korte Begijnestraat 14, 2011 HC te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS uit 1870, gebouwd naar ontwerp van A. van der Steur in Eclectische trant. Het pand is gebouwd in opdracht van verzekeringsmij "De Vrijwillige Liefde Beurs", die is opgericht in 1719. Het pand is gesitueerd in de gesloten gevelwand van de Korte Begijnestraat en behoort bij het naastgelegen pand Begijnestraat 16 (rijksmonumentnr. 19478).

Omschrijving

Het pand telt één bouwlaag en heeft een in bruine baksteen opgetrokken voorgevel met natuurstenen plint en verhoogde middenpartij, voorzien van puntgevel met overstekende geprofileerde daklijst. In het midden van de gevel een dubbel venster met houten geprofileerd deelzuiltje en spiegelboogvormige bovenlichten met glas-in-loodramen. Boven de vensterpartij bevindt zich een brede lijst, uitgevoerd als hoofdgestel met klein rondboogje in het midden van de kroonlijst. Op de rechthoekige gevelsteen daarboven staat het opschrift: 'Begrafenis Bos " De Vrijwillige Liefde Beurs" '. Aan weerszijden risalerende geveldelen met links een brede paneeldeur en rechts een venster met spiegelboogvormige bovenlichten. In het bovenlicht boven de deur is een lantaarn opgenomen. Hierboven elk een jaartalsteen: links 1719 en rechts 1870, verwijzend naar de stichting van de verzekeringsmaatschappij en het bouwjaar. De risalieten worden afgesloten door brede gootlijsten, uitgevoerd als hoofdgestel met uitkragende geprofileerde kroonlijsten. De puntgevel van de middenpartij is voorzien van een ronde gevelopening en een natuurstenen fries. De daklijst wordt bekroond door drie ornamenten.

Waardering

Het woonhuis uit 1870 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pand in Eclectische stijl naar ontwerp van A. van der Steur. Het pand heeft situationele waarde vanwege de ligging in het beschermde stadsgezicht Haarlem en sociaal-historische waarde wegens de verwijzing naar een vroege verzekeringsinstelling.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden