Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513355
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82744/24
Kadastrale aanduiding
Haarlem I 1828
Zuider Emmakade 45, 2012 KN te Haarlem
Zuider Emmakade 45 rood, 2012 KN te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

In de stijl van de Amsterdamse School gebouwd BEDRIJFSPAND van het Atelier Bogtman, in 1917 gerealiseerd naar ontwerp van G.F. La Croix. Opdrachtgever was de Haarlemse glazenier W. Bogtman van het gelijknamige, landelijk bekende, glasatelier dat nog altijd in dit pand is gevestigd.

Omschrijving

Op vrijwel rechthoekig grondplan gebouwd bedrijfspand met twee bovenwoningen. Het pand bestaat uit drie bouwlagen onder plat dak. Het muurwerk van voor- en achtergevel is opgetrokken in rode baksteen, de noordelijk zijgevel is gepleisterd, de zuidelijke zijgevel is gepotdekseld (recent). De baksteen in de voorgevel is bij de diverse verspringingen in gekartelde vormen gemetseld. De reliëfrijke voorgevel (west) heeft een breedte van vijf ten opzichte van elkaar risalerende vensterassen van ongelijke breedte. De tweede en derde vensteras vanaf zuid, bevinden zich in een brede risaliet met ter hoogte van de verdieping twee houten erkers temidden van gepotdekseld beschot. Verticaal geplaatste smeedijzeren sierletters vormen tussen beide erkers de naam BOGTMAN. In materiaal en vorm identieke letters vormen onder de kroonlijst de woorden GEBRAND-GESCHILDERD-GLAS. De kroonlijst is van hout en gaat met de diverse verspringingen van de gevelvlakken mee. De achtergevel (oost) en de beide zijgevels zijn vlak, laatstgenoemde bovendien vrijwel geheel blind. Alleen in de gepotdekselde zuidgevel bevindt zich een klein venster. De achtergevel heeft zeven vensterassen van ongelijke breedte. De derde as vanaf het noorden bestaat uit een groot ongedeeld glasraam (thans in aluminium).

De vensters zijn alle van hout en bestaan uit meerdelige kozijnen met meerruits roedenverdeling. Op de parterre en verdieping van de voorgevel hebben de onderste ramen van de vensters geen roedenverdeling. De bovenramen van de vensters hebben naast de verticale roedenverdeling ook een diagonale roedenverdeling. Op de parterre bevinden zich drie ingangspartijen verdeeld over de buitenste twee vensterassen en de tweede as vanaf de linkerzijgevel (noord). De buitenste deuren ontsluiten de bovenwoningen, de derde deur is dubbel en ontsluit het atelier. De paneeldeuren met driehoekig glas-in-loodruitje zijn geplaatst in meerdelige kozijnen waarvan de smalle ramen ook weer zijn voorzien van een roedenverdeling. Onder de houten erkerpartij bevindt zich een gekoppelde reeks van zes vensters met verticale roeden in de bovenramen.

Op de noordelijke zijgevel bevindt zich een geschilderde naar beneden trapsgewijs aflopende gevelreclame waarop temidden van een geometrisch motief de woorden W. BOGTMAN en lager de onder elkaar geplaatste woorden GLAS IN LOOD staan.

Waardering

Uit 1917 daterend glazeniersatelier met bijbehorende bovenwoningen van Bogtman van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard stijlvoorbeeld van een Expressionistisch gedetailleerd bedrijfspand van een glazeniersbedrijf dat al vanaf de vroege 20ste eeuw landelijke bekendheid geniet.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Atelierwoning Glasblazerij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1917
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Lacroix, G.F. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur