Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513385
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82745/136
Kadastrale aanduiding
Haarlem B 2080
Kenaupark 1, 2011 MP te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

In noordwestelijke hoek en als onderdeel van het Kenaupark gebouwde VILLA, gebouwd in 188-1881 door Johannes Hartveldt, timmerman in electische trant. Het Kenaupark ontstond vanaf 1865 als Haarlems villapark in landschappelijk stijl naar stedebouwkundig ontwerp van J.D. Zocher jr. Het pand behoort tot de bouwstroom die tussen 1867 en 1880 resulteerde in de realisering van twaalf vrijstaande villa's, vier dubbele villa's en twee aaneengesloten bouwblokken die respectievelijk negen en vier herenhuizen bevatten. De villa werd naderhand aan de zuidzijde uitgebreid met een serre. Het pand heeft tegenwoordig (1993) een kantoorfunctie.

NB. De serre valt buiten de bescherming

Omschrijving

De villa heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit souterrain, bel étage, verdieping en kapverdieping. De kap bestaat uit een afgeplat schilddak met zwarte Hollandse pan. Ondanks het onregelmatige grondplan heeft het pand een blokvormige hoofdvorm waarvan de voorgevel (W) en de achtergevel (O) vijf vensterassen bevatten. In de voorgevel liggen de vensterassen binnen traveeën. De drie zuidelijke traveeën vormen een driehoekige uitbouw over de totale gevelhoogte.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen binnen een structuur die wordt gevormd door een hardstenen plint, gepleisterde pilasters die ter hoogte van de onderdorpels van de vensters door gepleisterde waterlijsten worden geleed. Het pand heeft een omgaand hoofdgestel waarvan het fries is gepleisterd. Midden boven de getoogde vensteropeningen bevindt zich een gepleisterde decoratie. De getoogde vensters zijn alle voorzien van schuiframen die op de verdieping een vierruits roedenverdeling hebben. De paneeldeur van de hoofdingang bevindt zich in een portiek naast de driehoekige uitbouw. Boven deze uitbouw, waarvan de vorm niet in de kap wordt voortgezet, bevindt zich een rechthoekige dakkapel met dubbele openslaande deuren.

Waardering

De in hoofdvorm en detailllering merendeels gaaf bewaarde villa is van algemeen belang vanuit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt alsook vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de villabebouwing die tussen 1867 en 1880 in relatie tot de landschappelijke aanleg van het Kenaupark tot stand kwam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1881
1881
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zocher jr, J.D. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur