Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513408
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82722/142
Kadastrale aanduiding
Haarlem K 10
Paviljoenslaan 5, 2012 JE te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

In 1896 naar ontwerp van de Haarlemse architect J. Wolbers gebouwde VILLA. De aan drie zijden vrijstaand gelegen villa bevindt zich aan de noordzijde van de Paviljoenslaan, recht tegenover de Haarlemmerhout, en wordt door een voortuin van de weg gescheiden. De villa is gebouwd in een schilderachtige Eclectische trant, met daarin Oriëntaalse invloeden.

Het pand heeft sinds 1941 dienst gedaan als commissariswoning voor de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland. In 1978 werd het pand echter ingericht tot kantoorruimte, al bleef wel een deel van het pand bestemd als commissariswoning en tevens gastenverblijf voor leden van het Koninklijk Huis.

Omschrijving

Aan drie zijden vrij gelegen villa van twee bouwlagen op onregelmatig grondplan. Het pand, dat aan de oostzijde aansluit op de gevelrij van de Paviljoenslaan, wordt gedekt door een samengestelde kap met rode geglazuurde kruispannen en hoekbekroningen op de nokken. In de kap bevinden zich verscheidene oorspronkelijke schoorstenen opgetrokken in baksteen en bepleisterd. In het noordelijk en zuidelijk dakschild bevindt zich een originele stenen bepleisterde dakkapel onder overstekend zadeldak met rode kruispan. Deze twee dakkapellen zijn versierd met houtwerk in de vorm van onder meer windveren en consoles. Het pand is opgetrokken in baksteen waarbij het exterieur is bepleisterd en wit gesausd. De plint is van hardsteen. In de voorgevel bevindt zich onderaan een horizontale band van gele onbepleisterde verblendsteen. Deze band wordt afgesloten door een hardstenen cordonlijst.

De overstekende geprofileerde houten kroonlijst boven langs de dakrand wordt rondom gesteund door houten consoles. Onder deze kroonlijst bevindt zich, omlopend over alle gevels, een geprofileerde bepleisterde cordonlijst.

De voorgevel (zuid) is opgedeeld in drie traveeën. De middelste travee is door de kroonlijst heen doorgetrokken tot een enigszins risalerend vierkant torenachtig volume dat wordt afgesloten door een door houten consoles ondersteund ver overstekend tentdak met rode kruispannen en een pyron op top. Het vierkante torenachtige volume bezit bovenaan de gevel een rondom lopende geprofileerde cordonlijst en is net onder de daklijst rondom bekleed met verticale houten latten. In deze middelste travee bevindt zich op de begane grond de entree bestaande uit een met sierpleisterwerk omlijste houten voordeur, die bereikbaar is door middel van een drie treden tellende natuurstenen trap. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich in deze travee een driezijdige bepleisterde stenen erker die bovenaan (ter hoogte van het vierkante torentje) eindigt in een houten balkon. De linker travee van de voorgevel is eveneens enigszins door de kroonlijst heen doorgetrokken en wordt afgesloten door een overstekend zadeldak met rode kruispannen. De geveltop van deze travee is bekleed met verticale houten latten. Op de begane grond bevindt zich in deze travee een driezijdige bakstenen (deels bepleisterd) uitbouw die ter hoogte van de verdieping eindigt in een houten balkon. De rechtertravee van de voorgevel bezit op de begane grond een rechthoekig bepleisterde stenen uitbouw. De vensters en openslaande (balkon)deuren in de voorgevel zijn alle van hout en onregelmatig geplaatst. Al het houtwerk in de voorgevel is, met uitzondering van de voordeur, wit geverfd. De vensters zijn grotendeels schuifvensters, deels met roedenverdeling in het bovenlicht. Een deel van de vensters bezit ter weerszijden groen geverfde houten jaloezieën

De westelijke zijgevel heeft aan de noordkant een driezijdige uitbouw over twee bouwlagen. Voorts heeft deze zijgevel ter rechterzijde een nisvormige uitbouw op de begane grond. De vensters in deze zijgevel zijn voornamelijk houten schuifvensters. De achtergevel (noord) is vlak met aan de oostzijde een twee bouwlagen hoge uitbouw onder plat dak. De achtergevel, inclusief de uitbouw, kent verscheidene onregelmatig geplaatste houten vensters en openslaande deuren. De vensters zijn onder meer schuifvensters en vaste vensters ter hoogte van het trappenhuis. Een enkel venster in de uitbouw heeft groen geverfde houten jaloezieën Midden in de achtergevel bevindt zich een achterdeur die wordt omlijst door een enigszins risalerende deuromlijsting onder overstekend zadeldak. Ter rechterzijde bevindt zich aan de achtergevel, ter hoogte van de begane grond, een houten open veranda.

Het interieur van het pand is qua indeling nog intact, daarnaast resteren er nog enkele originele interieuronderdelen in het pand (onder meer in de keuken en bij het trappenhuis). De oorspronkelijke tuin rondom de villa (aan drie zijden) is nog aanwezig.

Waardering

Nog grotendeels oorspronkelijke villa uit 1896 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, alsmede vanwege de beeldbepalende ligging in de gevelrij langs de Paviljoenslaan aan de rand van de Haarlemmerhout.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Wolbers, J. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur