Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513444
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82708/32
Kadastrale aanduiding
Haarlem R 71
Scheltemakade 1, 2012 TD te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Temidden van rondomgaande tuin gelegen VILLA, in uiterlijk karakter geïnspireerd op de bouwwijze van enkele houten huizen van de Amerikaanse architect F.L. Wright. De villa werd gebouwd in 1920 naar ontwerp van J.B. van Loghem. Opdrachtgever was de tabakshandelaar E. Scheltema. Van Loghem voegde in 1925 het op vier schragen geplaatste balkon aan de voorzijde toe. In 1958 werden naar ontwerp van J.P. Kloos twee kleine blokvormige volumen toegevoegd, respectievelijk een fietsenberging tussen huis en garage en een keuken. De hoofdingang werd toen verplaatst van de west- naar de noordzijde.

Omschrijving

Op vierkant grondplan gebouwde villa bestaande uit twee bouwlagen onder overstekend tentdak met flauwe helling, bekleed met mastiek en bekroond door een centrale makelaar.

De gevels van de blokachtige houtskeletbouw (op meter-moduul) bestaan uit horizontale houten delen. De in rode baksteen gemetselde schoorsteen is geheel buiten het huis geplaatst aan de noordzijde. Het pand wordt horizontaal geleed door individuele en gekoppelde om de hoek gaande vensters, op de verdieping geplaatst tussen het overstek van de kap en een omgaande lijst die de onderdorpels van de vensters met elkaar verbindt. Horizontale geleding wordt op de parterre mede bewerkstelligd door middel van een omgaande luifel over west- en zuidgevel, waardoor respectievelijk keukendeur en entree (W) en de deur naar de woonkamer (Z) onder één architectonisch element zijn gebracht. De bovenzijde van de luifel bevindt zich op dezelfde hoogte als de bovenzijde van de vensters op de parterre. De luifel hangt met smeedijzeren hengsels aan het beschot van de verdieping. Het beschot tussen de vensters op de verdieping is groen, het overige beschot is bruin. Het hout van de vensters is evenals het omgaande lijstwerk geel.

De indeling van de plattegrond kenmerkt zich door een hal van waaruit alle vertrekken op de begane grond bereikbaar zijn. De woonvertrekken liggen op het zuiden en oosten. De binnenmuren zijn uitgevoerd in rode baksteen.

Waardering

Gaaf bewaard gebleven houten villa van algemeen belang vanuit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt vanwege de architectonische vormgeving, de detaillering en het materiaalgebruik en als voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse woningbouw voor welgestelden. De villa is voorts van belang als onderdeel binnen het oeuvre van J.B. van Loghem.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact
verbouwing
1925
1925
exact
Balkon voorzijde
verbouwing
1958
1958
exact
Aanbouw keuken, fietsenhok, verplaatsing hoofdingang

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kloos, J.P. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Loghem, J.B. van ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur