Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513445
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82708/24
Kadastrale aanduiding
Haarlem R 80
Scheltemakade 20, 2012 TD te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Temidden van rondomgaande tuin gelegen VILLA genaamd: "'T ZONNEHUIS", in de jaren 1919-1920 in een zakelijk-expressionistische trant gebouwd naar ontwerp van J.B. van Loghem. Opdrachtgever was K.C.A. Valken.

Omschrijving

Op overwegend vierkant grondplan gebouwde villa met in-en uitspringende volumes bestaande uit twee bouwlagen onder plat dak. Het blokvormige bouwvolume is wat betreft de parterre, de noordgevel en de schoorsteenpartij in de oostgevel opgetrokken in gele baksteen waarin ter verlevendiging misbaksels zijn verwerkt. De uitkragende onderdelen van de verdieping zijn uitgevoerd in gerabat donker beschot. Tussen de omgaande gootlijst en de vensters van de verdieping bevindt zich een strook van gepotdekseld donker beschot. De verdieping heeft een houtskelet waarvan de witgeverfde liggers onder de overkragende verdiepingsvloer in het zicht zijn gelaten.

De zuid- en oostgevel zijn grotendeels symmetrisch van opzet en gericht op zon en uitzicht over het Spaarne. De zuidgevel heeft op de parterre een centrale, door tuindeuren geflankeerde erker die in diepte overeenkomt met de overkraging van de verdieping. De verdieping heeft boven de erker een breed venster. Van de opengelaten, als loggia's behandelde hoeken is de zuidoostelijke opening later door een over de hoek geplaatst venster vervangen. De loggia in de zuidwestelijke hoek is nog intact. De oostgevel wordt verticaal geleed door een uitgemetselde schoorsteenpartij waarin op vensterhoogte van de parterre een rechthoekige gevelsteen met sculptuur is aangebracht. De in het vlak gehouden sculptuur geeft binnen een kader van drie driehoeken de voorstelling van een centrale zon met stralen waaraan een moeder met kind en een vader zich warmen en waaronder in gestileerde letters 'T ZONNEHUIS staat. De noordgevel is asymmetrisch door de ten dele uitkragende verdieping in hout en het resterende geveldeel dat tot aan de gepotdekselde rand in baksteen is uitgevoerd. Dit laatste geldt ook voor de westgevel. Het asymmetrische karakter van beide vensters wordt versterkt door de onregelmatige plaatsing van de vensters. De hoofdingang bevindt zich in de noordgevel onder de uitkragende verdieping. De deur van de hoofdingang is samengesteld uit horizontale delen. De vensters hebben aan de oost- en westzijde houten luiken. De ramen hebben vrijwel alle glas-in-lood.

Net als het exterieur is ook het interieur grotendeels in oorspronkelijke staat. De plattegrond kenmerkt zich door een centraal trappenhuis waaromheen alle vertrekken zijn gegroepeerd. De woonvertrekken zijn voornamelijk op het zuiden gericht.

Waardering

Zowel uit- als inwendig merendeels gaaf bewaarde villa van algemeen belang vanuit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt, vanwege de architectonische vormgeving, de detaillering en het materiaalgebruik en als voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse woningbouw voor welgestelden. De villa 't Zonnehuis is voorts van belang als karakteristiek onderdeel binnen het vroege oeuvre van J.B. van Loghem.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1919
1920
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Loghem, J.B. van ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur