Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513474
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82712/86
Kadastrale aanduiding
Haarlem R 364
Haarlem R 361
Haarlem R 363
Haarlem R 362
Crayenesterlaan 57, 2012 TJ te Haarlem
Crayenesterlaan 59, 2012 TJ te Haarlem
Crayenesterlaan 61, 2012 TJ te Haarlem
Crayenesterlaan 63, 2012 TJ te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

In 1923-'24 naar ontwerp van Johan Brouwer en J.C. Brand jr. gebouwd BLOK VAN VIER HERENHUIZEN. Het blok, dat aan de noordzijde van de Crayenesterlaan is gelegen, is opgetrokken in holle betonstenen (een stapelbouwsysteem). Het blok behoort tot een ontwerp van vier blokken van vier herenhuizen. Van dit ontwerp zijn uiteindelijk slechts twee blokken gebouwd; dit blok en een vrijwel identiek blok dat, eveneens ten noorden van de Crayenesterlaan, iets westelijker is gelegen.

Het blok herenhuizen kent in de bouwstijl invloeden van het Nieuwe Bouwen (materiaalgebruik en hoofdvorm) en de Art Déco (vormdetails).

Omschrijving

Het blok van vier herenhuizen is twee bouwlagen hoog onder plat dak en is gebouwd op een rechthoekig grondplan met in- en uitspringende volumes. Het blok is symmetrisch van opzet, waarbij de woningen zowel qua exterieur als qua plattegrond twee aan twee ten opzichte van elkaar zijn gespiegeld.

De buitenmuren en binnenwanden van het blok herenhuizen zijn opgetrokken in holle betonstenen. De fundering is van gewapend beton. De vloer van de begane grond bestaat uit een aaneengesloten betonplaat die zich uitstrekt onder de vier huizen. De overige tussenvloeren zijn, evenals de plafonds, van hout.

Het exterieur van het blok huizen is wit gepleisterd. De voorgevel van het blok heeft verscheidene risalieten die trapsgewijs naar voren springen. De twee buitenste en twee middelste risalieten zijn enigszins boven de overstekende houten dakrand doorgetrokken. Van de in oorsprong alle met een houten voordeur met luifel uitgevoerde entree's bevinden zich nog drie op de oorspronkelijke plaats, namelijk in de twee middelste risalieten en in de linker zijrisaliet. Bij nr. 63 is de entree naar de zijgevel verplaatst. De twee buitenste risalieten zijn om de hoek heen gebouwd en lopen door in de zijgevels. Tussen de hoekwoningen en de middenwoningen bevinden zich in de voorgevel eveneens risalieten. De overige gevels zijn vlak.

In het midden van het blok herenhuizen, tussen de voordeuren van de twee middelste huizen, bevindt zich een poort die naar de achtertuinen leidt.

De vensters in de voorgevel zijn onder meer vaste vensters en openslaande vensters in verschillende formaten, in oorsprong alle met een roedenverdeling. Op de begane grond zijn de vensters uitgebouwd tot een erker.

In de zijgevels bevinden zich verscheidene vensters in verschillende maten en vormen.

De achtergevel bezit op de begane grond uitgebouwde serres die ter hoogte van de verdieping eindigen in een balkon. Naast de openslaande deuren in de serres en bij de balkons, bevinden zich in de achtergevel voornamelijk vaste vensters, in oorsprong alle met een roedenverdeling.

Het interieur van de woningen is qua indeling traditioneel; in oorsprong bestaande uit een hal, gang, keuken en kamer-en-suite op de begane grond en vier kamers op de verdieping.

Waardering

Overwegend gaaf bewaard blok herenhuizen uit 1923-24 van algemeen belang vanwege de bouw-historische waarde als zijnde een vroeg gerealiseerd voorbeeld van betonbouw bij particuliere woonhuizen, alsmede vanwege de architectuurhistorische waarde met invloeden in de architectuur uit onder meer het Nieuwe Bouwen (materiaalgebruik en hoofdvorm).

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1923
1924
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Brouwer, J. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Brand jr, J.C. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur