Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513481
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82711/139
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem S 3260
Bij Wagenweg 242 I, 2012 NP te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

In 1918 gebouwde TUINKOEPEL in de voormalige tuin van de voormalige buitenplaats Eindenhout waarvan het hoofdgebouw reeds als Rijksmonument is beschermd. De met Classicistische motieven gedecoreerde tuinkoepel staat in het bosperceel achter (ten noordwesten van) het hoofdgebouw. De halfronde bol die de bovenzijde afsloot stortte in 1948 in. Op de koepel stond een centrale sculptuur die een sirene voorstelde.

Omschrijving

Op rond basement ter hoogte van twee treden staande tuinkoepel (peristylium) bestaande uit acht ionische zuilen met fantasiekapitelen. Op de kapitelen rust een ronde architraaf, daarboven een met guirlandes versierd fries die door een kroonlijst wordt afgesloten. Voor de koepel liggen twee sfinxen. Het object is uitgevoerd in gewapend beton.

Waardering

Tuinkoepel met bijbehorende sfinxen van algemeen belang uit architectuur-, cultuur- en bouwhistorisch oogpunt vanwege de uniciteit van het vroege gebruik van gewapend beton voor een dergelijk tuinsierraad en de aan de stijl van het hoofdhuis aangepaste, Classicistisch geïnspireerde vormgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1918
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden