Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513526
Complexnummer
513519 - Ter Horst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82906/22
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beekbergen C 1337
Hoofdweg 78 B, 7371 AK te Loenen
Hoofdweg 78, 7371 AK te Loenen

Omschrijving

Onderdeel 5: OOSTELIJK BOUWHUIS.

Omschrijving

De oostzijde van het voorplein wordt afgesloten door een bakstenen bouwhuis uit 1792 als identiek pendant van het bouwhuis dat het voorplein aan de westzijde afsluit. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit anderhalve bouwlaag onder met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak waarop vier gemetselde schoorstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel bestaat uit negen traveeën met centraal de risalerende ingangspartij bekroond door een fronton. De ingangspartij wordt gevormd door een dubbele toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht voorzien van een ruitvormige roedenverdeling gevat in een omlijsting van pilasters onder een kroonlijst. In de tweede en achtste travee is een getoogde poort met dubbele inrijdeuren en hardstenen stootblokken. De overige traveeën kennen een invulling van meerruits schuifvensters met halve luiken op de begane grond en meerruits draaivensters op de verdieping. De kopse noordgevel heeft drie vensterassen waarin centraal een toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht geflankeerd door meerruits vensters met halve luiken en op de verdieping drie meerruits draaivensters. De blinde zuidgevel is verlengd met een bakstenen muur met ezelsrug en voorzien van een getoogde poort. De deels afluivende achtergevel heeft een regelmatige indeling met deuren en meeruits vensters.

In het INTERIEUR een kleine schuilkapel (achter schijnluiken) uit 1792 met een rijk gedecoreerd, fraai barokaltaar en ten weerszijden daarvan een deur versierd met guirlandes en gevat in een omlijsting in overgangsvormen Lodewijk XV en XVI stijl, betimmeringen en banken in eenvoudige vormen begin negentiende eeuw. De kapel heeft tot 1843 dienst gedaan.

Waardering

Het OOSTELIJK BOUWHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als karakteristieke afsluiting van het voorplein;

- vanwege de 18de-eeuwse schuilkapel in het interieur (uniek voor de Veluwe);

- vanwege de ensemblewaarde;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513519. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1791
1791
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing