Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513537
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82696/63
Kadastrale aanduiding
Ravenstein A 1825
Ravenstein A 1824
Ravenstein A 1830
Ravenstein A 1826
Ravenstein A 1831
Van Coothweg 7, 5371 AB te Ravenstein
Walstraat 49, 5371 AL te Ravenstein

Omschrijving

Inleiding

Restanten van twee rondelen, tezamen een complex vormend, beide gesitueerd in en tegen de Maasdijk te Ravenstein: Kasteel Bolwerk (ook bekend als "Kasteelsche Bok"), ter hoogte van de Van Coothweg (nabij huisnummer 7; complexnummer 1) en Oranje Bolwerk (ook bekend als "Den Bok"), ter hoogte van de Walstraat (nabij huisnummers 37 en 38; complexnummer 2). De rondelen dateren uit 1521-1522 en zijn op initiatief van Philips van Kleef (1456-1528) aangelegd. Restanten van de rondelen werden in 1997 tijdens graafwerkzaamheden aan de Maasdijk aangetroffen; zij vormen onderdeel van de vestingwerken van Ravenstein. Na de vondst, wetenschappelijk onderzoek en consolidatiewerk zijn de restanten met baksteen aangeheeld en met koper afgedekt.

Omschrijving complexonderdeel 1:

De restanten van Kasteel Bolwerk (ook bekend als Kasteelsche Bok), ter hoogte van de Van Coothweg (nabij huisnummer 7) en gesitueerd aan de noordwestzijde van de vestingstad Ravenstein beslaan een cirkelvormige plattegrond met rechthoekige uitbouw. Onder het maaiveld bevinden zich o.m. een overwelfde ruimte met schietgat. De restanten bestaan grotendeels uit baksteen voor de buitenzijde waarbij ter hoogte van de waterlijn hardsteen is verwerkt als bescherming tegen erosie van het Maaswater; inwendig zijn mergelblokken verwerkt, van nature vonkvrij - als materiële borg tegen explosiegevaar. De muren van dit rondeelrestant zijn ongeveer vier meter dik.

Omschrijving complexonderdeel 2:

De restanten van Oranje Bolwerk (ook bekend als "Den Bok"), ter hoogte van de Walstraat (nabij de huisnummers 37 en 38 aan de Maasdijk) en gesitueerd aan de noordoostzijde van de vestingstad Ravenstein beslaan een cirkelvormige plattegrond. Onder het maaiveld bevinden zich verschillende ruimtes en gangen. De restanten bestaan grotendeels uit baksteen voor de buitenzijde waarbij ter hoogte van de waterlijn hardsteen is verwerkt als bescherming tegen erosie van het Maaswater; inwendig zijn mergelblokken verwerkt, van nature vonkvrij - als materiële borg tegen explosiegevaar. De muren van dit rondeelrestant zijn ongeveer vier meter dik.

Waardering

De restanten van de twee rondelen Kasteelsche Bok en Oranje Bolwerk uit 1521-1522, gesitueerd in en aan de Maasdijk te Ravenstein vertegenwoordigen het algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de geschiedenis van de vestingbouw;

- de zeldzaamheid en de, naar verhouding, gave staat;

- de historische ervarings- en belevingswaarden die in de restanten besloten liggen;

- de landschappelijk-historische betekenis, met name in betrekking tot de open uiterwaarde van de Maas alsook het belang voor het beschermde stadsgezicht Ravenstein.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen Rondeel(B)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing