Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513762
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82862/116
Kadastrale aanduiding
Rotterdam AH 45
Blaak 10, 3011 TA te Rotterdam

Omschrijving

INLEIDING:

Markant BANKGEBOUW, tussen 1930 en 1934 gebouwd in traditionalistische trant naar ontwerp van A.J. Kropholler en A.A. Nieuwenhuijzen in opdracht van R. Mees & Zoonen. Het ontwerp behelsde een ingrijpende verbouwing, waarmee in een aantal fasen twee bestaande panden aan de Blaak tot één groot nieuw bankgebouw werden gesmeed en van een betonskelet werden voorzien. Bij deze verbouwing werd het hoekpand van Ph. van Uden, voorzien van een sculptuur van Willem II, geïncorporeerd.

N.B. Het pand werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd maar kon na de oorlog worden gerestaureerd. Het pand is thans in gebruik als Academie voor Beeldende Kunsten en heeft in de loop der jaren verschillende verbouwingen ondergaan.

OMSCHRIJVING:

Groot bedrijfspand van gedeeltelijk drie en gedeeltelijk vier bouwlagen op een souterrain. Het pand is samengesteld uit drie vleugels gegroepeerd rond een trapezium-vormige binnenplaats. De verschillende vleugels dragen hoge zadeldaken bedekt met rode pannen, op de hoeken eindigend in puntgevels met in de punt een schoorsteen met (giet)ijzeren kap. Het pand heeft een betonskelet. De gevels zijn boven een natuurstenen plint opgetrokken in een groot formaat rode baksteen met natuurstenen lateien, dorpels, sluitstenen en omlijstingen. De vensters zijn voorzien van stalen kozijnen met per gevel variërende roedenverdeling en per bouwlaag variërende groepering. De vleugels worden bekroond door uitkragende daklijsten steunend op natuurstenen consoles. De voorgevel aan de Blaak is relatief gesloten met kleine rechthoekige vensters onder zware lateien. In het midden van de voorgevel bevindt zich een boogvormige ingangspartij met een natuurstenen trap en zware bronzen deur.

Deze wordt geaccentueerd door blokvormige natuurstenen omlijsting. Boven het portaal een ronde vensteropening met een raam in stermotief. In het souterrain, op de begane grond en de eerste verdieping, smalle rechthoekige vensters en boven de ingang drie grote rondboogvensters met acht-ruits onderverdeling.

Hierboven voornamelijk rechthoekige vensters in strookverband. De oostgevel heeft grote stalen vensterpuien en boven de meest rechter travee een puntgevel. De gevel langs de Wijnstraat heeft eveneens aan de rechterzijde een puntgevel. Hiernaast bevindt zich een torenvormig uitgebouwd trappehuis met kantelen aan de bovenzijde. De achtergevel heeft boven het souterrain twee lagen met grote rechthoekige vensters en op de tweede verdieping kleine smalle vensters. Hier in het dak twee dakkapellen. De hoek Vissteeg/Wijnstraat is afgerond. In een nis bevindt zich hier een beeld van Koning Willem II van de hand van beeldhouwer J.Th Stracké uit 1849. De hoek tussen Blaak en de Vissteeg is op de begane grond afgeschuind en afgewerkt met natuurstenen blokken.

Bijzonder in het interieur is de natuurstenen hal met rijk beeldhouwwerk, de glazen kap over de centrale hal en de massieve kluis in het souterrain.

WAARDERING:

Uit 1930-34 daterend bedrijfspand in traditionalistische trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, de stedebouwkundige waarde, alsook van belang binnen het oeuvre van architect Kropholler.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Bankgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1934
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Supermarkt Bouwtype is Bankgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kropholler, A.J. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur
Nieuwenhuyen, A.A. van ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur