Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513893
Complexnummer
513892 - Parklaan 17
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82994/36
Kadastrale aanduiding
Rotterdam AG 637
Parklaan 17, 3016 BA te Rotterdam

Omschrijving

Omschrijving:

Vrijstaande villa op nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen ornamentiek, omvattende een souterrain, bel-etage, eerste verdieping en kapverdieping, met beschoten pannen schilddak. Rechthoekige houten kruisvensters met bovenlichten met roedenverdeling. In het souterrain kleinere rechthoekige T-vensters met zware natuurstenen omlijsting waarvan de bovenzijde geheel rondom het pand doorloopt. Tussen het souterrain en de bel-etage een natuurstenen cordonlijst. De gevelvlakken zijn verlevendigd door metselwerk in reliëf. De zuidelijke (voor)gevel, 9 vensterassen breed, is geheel symmetrisch, met hoekrisalieten en centrale monumentale natuurstenen bordestrap naar de bel-etage. De risalieten hebben driezijdige erkers tot aan de tweede verdieping, waar ze balkons vormen. De hoekrisalieten zijn bekroond met eenvoudige frontons, voorzien van radvensters en langs de bovenranden witte stenen die een tandlijst suggereren. Balkons, bordes en trap hebben natuurstenen balusters. In de as boven de trap en ingang bevindt zich een dakkapel bekroond door een segmentvormig fronton. Op het dak twee uitkragende schoorstenen met decoratieve smeedijzeren bekroning. De noordelijke (achter)gevel heeft eveneens een driedeling, dit maal met een hoger opgaande middenrisaliet waarin zich het trappenhuis bevindt. Karakteristiek zijn hier drie verticaal doorlopende vensterstroken met fijne roedenverdeling vanaf de bel-etage tot en met de kapverdieping. Aan weerszijden van de middenrisaliet op souterrain-niveau twee vensters en een deur. Ter hoogte van de bel-etage en eerste verdieping (oorspronkelijk) aan weerszijden van de middenrisaliet telkens twee vensters. (Situatie is gewijzigd door het aanbrengen van brandtrappen.) Ter hoogte van de kapverdieping zowel links als rechts een getoogde dakkapel. De oostelijke gevel bevat de hoofdingang. Ook deze gevel, drie vensterassen breed, is symmetrisch opgebouwd met in het midden een statige ingangspartij met natuurstenen omlijsting ter hoogte van de bel-etage, te bereiken via een naar de ingang versmallende natuurstenen trap. De ingang bevat een dubbele houten deur met vensters met ijzeren siertraliewerk en een halfrond glas-in-lood bovenlicht. Boven de ingang is de middenrisaliet doorgetrokken tot de kapverdieping en wordt daar bekroond met een segmentvormig fronton. De monumentale trap wordt op de bel-etage geflankeerd door driezijdige bordessen met natuurstenen balustrades.

De middenrisaliet wordt op het dak geflankeerd door kleine, getoogde dakvensters. De westelijke gevel is conform de oostelijke gevel vormgegeven, doch zonder ingangspartij en bordessen. In het souterrain drie dubbele vensters. Het interieur is in 1983 en 1993/1994 gerenoveerd. Origineel zijn nog de marmeren lambrizering van de entree, de monumentale trap van eikehout met palissander details en de dito lambrizeringen in het centrale trappenhuis.

Waardering:

Statige villa in Nieuw-Historiserende stijl van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513892. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend, ?. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur